Home / AKTUELNO / U SRBIJU STIŽU RUSKI „LETEĆI TENKOVI“

U SRBIJU STIŽU RUSKI „LETEĆI TENKOVI“

Povodom Dana RV i PVO uručene su medalje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i medalje za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković,predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, penzionisani pripadnici ovog vida, kao i članovi porodica heroja, pripadnika RV i PVO, koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

Čestitke povodom praznika uputili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Podsećajući na slavnu tradiciju, general Milenković je istakao da imamo trajan zadatak i obavezu da negujemo sećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći otadžbinu, kao i na njihova dela i postignute uspehe.

– Od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, ratnih zbivanja na prostoru bivše SFRJ, kao i 1999. godine u borbi protiv NATO agresije pa sve do današnjih dana, istoriju vida ispisale su generacije pilota, protiavionaca, vojinovaca, tehničara i specijalista različitih profila – rekao je general Milenković i dodao da možemo biti ponosni na sve njih, jer su uvek bili na visini zadatka i ljubav prema otadžbini i slobodi stavljali ispred svojih života.

On je istakao da je u protekloj godini izvršeno uvođenje u operativnu upotrebu aviona MiG-29 i aviona lasta. Završen je remont i produžetak resursa na delu vazduhoplova i raketno-tehničkih sredstava. Posebno je naglasio učešće u vežbi „Vek pobednika 1918-2018“ na kojoj je u vazduhu istovremeno letelo osam aviona MiG-29.

Rezultati ostvareni u ovoj godini, naglasio je general Milenković, garancija su da će sledeća godina biti još uspešnija, kada nas očekuje opremanje ključnim borbenim sredstvima, avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35 (eksportna verzija Mi-24V – prim. red.) i savremenim raketnim sistemima.

Svečanim strojem je dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležen i na aerodromu „Lađevci“ i u kasarni „Banjica-2“.

Dan RV i PVO obeležava se 24. decembra, na dan kada je 1912. godine formirana vazduhoplovna komanda u Nišu.

Check Also

DR JANKOVIĆ POSLAO JEZIVO UPOZORENjE U VEZI EPIDEMIJE: NE MOŽEMO IZBEĆI TREĆI PIK- EVO KADA POČINJE!

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže da …