Home / AKTUELNO / U Venecueli se DOGODIO OBRT, narod je izabrao Madura i naučio da može pobediti strane službe..

U Venecueli se DOGODIO OBRT, narod je izabrao Madura i naučio da može pobediti strane službe..

Nikolas Maduro je ponovo izabran za predsednika Venecuele. Značaj ove pobede je komentarisao ruski poslanik Aleksandar Juščenko.

Nikolas Maduro osvojio je nove predsedničke izbore, dobivši 5,8 miliona glasova (oko 68%). Prema Nacionalnom izbornom savetu, kandidat Henri Falkon je dobio više od 1,8 miliona glasova, a Havijer Bertuči 952 hiljade glasova. Na izborima je učestvovalo ukupno oko 46%.

Nakon  pobede, Maduro je pozvao svoje protivnike na dijalog i zatražio od stranih zemalja da prekinu da destabilizuju Venecuelu.

Poslanik Državne Dume (donji dom ruskog parlamenta) Aleksandar Juščenko je u intervjuu ocenio da rezultati izbora pokazuju da narod Venecuele podržava politički projekat koji je pokrenuo pokojni Ugo Čavez.

“Venecuelanski narod je još jednom pokazao lekciju CIA koja tamo radi. Venecuelanski narod je podržao kurs koji je proglasio Ugo Čavez uprkos činjenici da “američki specijalisti za promenu režima“ sprovode operacije u zemlji,“ rekao je poslanik.

Prema rečima Juščenka, sam Maduro je doživeo veliki pritisak, jer je bilo mnogo pokušaja da se sruši vlada, ali je Venecuela pokazala da to neće funkcionisati.

“Ovo neće zadovoljiti SAD. Ne isključujem da će Amerikanci pokušavati, čak i kroz nezakonite operacije, da zbace vladu… SAD će “hraniti“ opoziciju i pokušati da prošire svoj uticaj širom Venecuele, čija je većina stanovništva živela ispod granice siromaštva kada je američki uticaj bio u punom jeku, ali koji sada vide da se protiv toga mogu boriti,“ rekao je on.

Govoreći o Latinskoj Americi uopšte, poslanik je ukazao na tendenciju desničarskih vlada u zemljama regiona, uključujući Argentinu i Brazil: “U Brazilu i Argentini su vlade takođe vodile desničarske snage, ali su Amerikanci tamo postigli određene rezultate čak i kroz nezakonite metode uticaja u tim zemljama. Ostatak sveta je podeljen na dva dela: oni koji podržavaju SAD i njihovo prisustvo na svojoj teritoriji, i oni koji su kategorički protiv američke dominacije u svetu.“

Poslanik je istakao da je ovaj drugi trend značajan u Latinskoj Americi, gde su antiamerička raspoloženja značajno izražena.

“SAD veoma vode računa o ovome i sprovode aktivnu i agresivnu politiku promene režima,“ zaključio je on.

Prema Juščenkovim rečima, budućnost Venecuele će zavisiti od stepena do kog će SAD intenzivirati svoj uticaj i toga kako se narod Venecuele može odupreti tom uticaju.

Webtribune.rs

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …