Home / AKTUELNO / UBUJEN NAUČNIK KOJI JE BIO NA PRAGU ZNAČAJNOG OTKRIĆA O KORONA VIRUSU

UBUJEN NAUČNIK KOJI JE BIO NA PRAGU ZNAČAJNOG OTKRIĆA O KORONA VIRUSU

Odeljenje za biologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu žali zbog tragične smrti naučnika za kojeg kažu da je proučavao biološku strukturu koronavirusa i da je bio na „rubu davanja vrlo značajnih nalaza u razumevanju“ bolesti.

Bing Liu, 37, docent za istraživanja, ubijen je u subotu u svom prigradskom domu u Pitsburgu. Navodno je poznavao ubicu, čoveka koji je nakon pucnjave ušao u automobil i ubio se, navodi se u izveštajima.

Liuovo se najviše interesovao za biologiju računarskih sistema, i očigledno da su njegova istraživanja na koronavirusu dovela do proboja.

Liu, koji je doktorirao računarske nauke na Nacionalnom univerzitetu Singapura, bio je naučni saradnik Univerziteta “Karnegi Melon”, pre nego što je postao naučnik-saradnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu.

U saopštenju univerziteta navodi se da je bio izvanredan mentor i uspešan naučnik, koji je bio koautor više od 30 studija, pri čemu mu je specijalnost bila sistemska biologija.

„Bing je bio na ivici da donese vrlo značajne nalaze u pogledu razumevanja ćelijskih mehanizama koji stoje na osnovi SARS-CoV-2 infekcije i ćelijske osnove sledećih komplikacija“, navodi se u izjavi biološkog odeljenja. „Uložićemo napor da dovršimo ono što je započeo, nastojeći da odamo počast svojoj naučnoj izvrsnosti.“

U incidentu koji se dogodio oko podneva, Liu je zadobio povrede glave, vrata i trupa.

Liu je bio iz Kine i živeo je sa suprugom, prenosi Pitsburg Post Gazeta. Nisu imali dece.

Motiv pucnjave nije obelodanjen.

(Kurir.rs/Fox)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …