Home / AKTUELNO / UDARNA VEST! Američka vojska započela invaziju Sirije! RUSIJA ZAUZELA „STRATEŠKU VISORAVAN“!

UDARNA VEST! Američka vojska započela invaziju Sirije! RUSIJA ZAUZELA „STRATEŠKU VISORAVAN“!

nato- vojska- usa- sad

Velika kolona američke vojske prešla je večeras iračko-sirijsku granicu.

Kolona u kojoj je bilo najmanje 250 američkih vojnika i 48 oklopnih vozila prešla je danas kasno popodne preko kurdskog dela iračko-sirijske granice.

Kako su javili kurdski aktivisti, američki vojnici koji su iz iračkog Ninveha prešli u krajnje severoistočnu sirijsku pokrajinu Hasaka, zautstavili su se u gradu Al Malkija.

Deo teritorije na kom su se stacionirali američki vojnici nalazi se pod kontrolom kurdskog PJD-a, što je neuobičajeno, pošto se američki vojnici kao savetnici ili artiljerisjska podrška, uglavnom nalaze uz JPG snage kurdske organizacije SDF.

Ovakav upad na teritoriju Sirije, verovatno označava početak nekih novih operacija Pentagona na sirijskom tlu. Špekulacija je mnogo, ali je sigurno da SAD polako gubi sve saveznike u Sirijskom ratu.

Kurdske snage, sa kojima amerikanci blisko sarađuju, nedavno su, pred naletom turske vojske, predali okolinu Manbidža ruskim i sirijskim regularnim vojnim snagama, iako je na samo par kilometara od predate teritorije pentagon upravo završavao jednu od vojnih baza na teritoriji pod kontrolom SDF/JPG-a.

Takođe, od tradicionalnog američkog NATO saveznika – Turske, danas je Pentagonu upućena jasna pretnja da će, ukoliko nastave blisku saradnju sa Kurdima, njihovi vojnici, ma gde na toj teritoriji da se nalaze, postati legalna meta turskih vojnih snaga.

Gardijan tvrdi: Putin zauzeo „stratešku visoravan“ u Siriji

Planovi stvaranja zona bezbednosti u Siriji omogućili su predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da preuzme inicijativu i „stratešku visoravan“ u tom regionu, piše „Gardijan“.

– Čini se da je Vladimir Putin ponovo zauzeo stratešku visoravan i inicijativu u Siriji zahvaljujući postizanju sporazuma o zonama bezbednosti u nizu regiona Sirije nakon razgovora sa Donaldom Trampom, Turskom i Iranom – piše autor kolumne Hamiš de Breton-Gordon u „Gardijanu“.

On smatra da proces stvaranja i realizacije ideje zona deeskalacije neće biti jednostavan. U vezi sa tim, on je izrazio nadu da će administracija SAD na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom zauzeti aktivnu poziciju.

Rešavanje budućih problema, nastavlja autor članka, „zahtevaće potpunu podršku i pristanak turske, ruske, iranske, američke i britanske strane, kao i UN“, i to tokom dugog perioda.

(Pravda)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …