Home / AKTUELNO / UDARNA VEST: RUSIJA OTKRIVA DA SE SAD PRIPREMAJU DA UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE U EVROPI

UDARNA VEST: RUSIJA OTKRIVA DA SE SAD PRIPREMAJU DA UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE U EVROPI

Instaliranjem nuklearnog oružja u Evropi, SAD se pripremaju da ga koriste, rekao je Vladimir Ermakov, direktor Kancelarije za neširenje i kontrolu oružja ruskog ministarstva spoljnih poslova.

“Nažalost, neke zemlje koje zavise od Vašingtona se pretvaraju da se ništa ne dešava ili se jednostavno plaše da razmisle o provokativnoj situaciji 21. veka, u kojoj se SAD pripremaju za upotrebu nuklearnog oružja na teritoriji Evrope, uključujući i nenuklearne zemlje”, objasnio je Ermakov.

Diplomata je takođe kritikovao evropske zemlje zbog toga što su dozvolile Vašingtonu da ih izloži opasnosti.

U sedištu UN-a u Njujorku, prošle nedelje, završen je dvonedeljni sastanak pripremnog odbora za konferenciju 2020. o reviziji Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Prema Ermakovim rečima, tokom sastanka, ruska delegacija bila je vođena “prvo ciljevima održavanja i obezbeđivanja održivog funkcionisanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i balansiranim pristupima dve ključne komponente: nuklearnom razoružanju i mirnoj upotrebi nuklearne energije “.

Pentagon je ranije saopštio kako je SAD-u potrebno nuklearno oružje male snage u cilju odvraćanja Rusije.

Američka, nuklearna doktrina koju je usvojila vlada Donalda Trampa smatra da su Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja potencijalne pretnje, predviđajući razvoj i instalaciju nuklearnih postrojenja malih snaga.

List “Kommersant” nedavno je preneo da je Moskva, u oktobru 2018. Godine, dostavila Vašingtonu preliminarni dokument u kom se predlaže da se preciziraju sve mere potrebne za sprečavanje namernog ili slučajnog korišćenja nuklearnog oružja. Prema pisanju lista, Rusija je čekala na odgovor SAD-a  šest meseci, ali nije bila uspešna na tom polju.

Ruski politolog Vladimir Kireev komentarisao je situaciju.

„Ako Rusija pokaže realnost i predvidljivost u svojim odlukama, Sjedinjene Države su u stanju transformacije političkog sistema, a sada je odgovornost za zaštitu njihovih interesa značajno propala. Kvalitet političkih elita je opao, nedostaje strateška vizija. U stvari, jedini potencijalni političar u današnjoj Americi je Donald Tramp, koji je izolovan, ”rekao je on.

Što se tiče ostalih američkih političara i vlasti, Kireev smatra da oni nisu u stanju da “procene situaciju u svetu, vide budućnost samo svoje zemlje”.

Prema njegovom mišljenju, sve to može dovesti do katastrofalnih posledica.

„Američki političari nisu u stanju da preuzmu odgovornost za procenu pretnji od nuklearnog oružja, nisu u mogućnosti da daju nepopularne izjave o potrebi da se ograniči upotreba nuklearnog oružja, da postignu sporazum s Rusijom ili Kinom o zabrani upotrebe tog oružja ,” rekao je.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …