Home / AKTUELNO / UDARNA VEST: Tramp šalje 65.000 savezničkih vojnika u Siriju- POČINJE OZBILJAN OBRAČUN

UDARNA VEST: Tramp šalje 65.000 savezničkih vojnika u Siriju- POČINJE OZBILJAN OBRAČUN

Pentagon traži 300 miliona dolara u oružju za 65.000 vojnika u Siriji…

Iako su američka “pomoćna sredstva“ zamrznuta u Siriji, Pentagon još uvek traži ogromne količine sredstava za svoje vojne operacije u ovoj zemlji.

Oni sada traže 300 miliona dolara u oružju kako bi ih dali “američkim partnerskim snagama“ u zemlji pogođenoj ratom, izveštava Newsantiwar.

To je dovoljno oružja za 65.000 boraca. Očekuje se da će se to fokusirati na sirijske demokratske snage, koje su gotovo u potpunosti kurdske YPG. SAD naoružavaju YPG već godinama, kao deo svojih sirijskih operacija.

Ovo se traži uprkos ponovljenim američkim uverenjima Turskoj da je njihovo naoružavanje YPG-a privremeno. Sa ISIS-om praktično izbrisanim iz Sirije, YPG više nemaju ofanzivne ciljeve koji se uklapaju u američke planove za Siriju, i pre svega su usmereni na borbu protiv turske invazije na severnu Siriju.

300 miliona dolara u oružju takođe dolazi sa 250 miliona dolara u finansiranju “granične bezbenosti“ za Siriju. I jedno i drugo idu u operacije za vanredne situacije u inostranstvu (OCO), koje zvaničnici Pentagona mogu lako premestiti kako bi ih potrošili na praktično bilo šta.

Iako je formulisano kao “kontra-ISIS“ finansiranje, izgleda da će ovo finansiranje podržati YPG u borbi protiv Turske. Iako SAD verovatno neće finansirati borbu protiv drugog saveznika NATO-a, to bi takođe mogao biti još samo jedan izgovor za rast OCO-a.

Webtribune.rs

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …