Home / AKTUELNO / UDARNA VEST! TURSKI PREDSEDNIK U BELOJ KUĆI IZGOVORIO ONO ŠTO RETKO KO SME!

UDARNA VEST! TURSKI PREDSEDNIK U BELOJ KUĆI IZGOVORIO ONO ŠTO RETKO KO SME!

Amerikanci su pokušali da 2016-te vojnim udarom svrgnu Redžepa Tajipa Erdogana, a sada su pokušali da podmite njegov režim.

Ponudili su mu 100 milijardi dolara u zamenu za odustajanje od ruskih zenitnih raketnih sistema S-400. I, turski lider je odbio. Ne do kraja otvoreno. Ne previše grubo, ali je odbio.

Uprkos tome što je ponuda došla od Donalda Trampa lično.

Erdogan je u Vašingtonu saopštio da Ankara ne može da odustane od S-400. Pritom je SAD – kao `toplu oblogu` – ponudio spremnost svoje zemlje da kupi i američke zenitne raketne sisteme „Patriot“.

Potom je objasnio: „Rekao sam (Trampu) da ćemo kupiti i sisteme `Patriot` – ako nam budu ponuđeni pod prihvatljivim uslovima. Rekao sam i da smatram potpuno nepravilnim (američki) zahtev da se odreknemo S-400. Za nas ne dolazi u obzir da se odreknemo S-400 u korist `Patriota`“.

Uprkos ovom `dvostrukom odbijanju` – Tramp je omekšao poziciju Bele kuće povodom turske kupovine američkih lovaca pete generacije F-35.

I Bela kuća, i Stejt departman, i Pentagon proteklih meseci su pretili Ankari: ili F-35 ili S-400 – ne može oboje.

Erdogan je ocenio da je sada Trampova pozicija „pozitivnija“:

„Mi smo predložili formiranje zajedničke komisije za rešavanje pitanja S-400. SAD nam i dalje govore da S-400 nije kompatibilan sa F-35 i da nam zato te avione ne mogu (pro)dati. Međutim, Trampov novi pristup je produktivniji“.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …