Home / AKTUELNO / UDARNO! AMERIČKI DIPLOMATA OTKRIO: TRAMP OD SRBIJE PRAVI EKONOMSKI CENTAR BALKANA!

UDARNO! AMERIČKI DIPLOMATA OTKRIO: TRAMP OD SRBIJE PRAVI EKONOMSKI CENTAR BALKANA!

Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija žele da od Srbije naprave ekonomski centar Balkana i to je glavni razlog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući!

Ovo tvrdi Džejms Džatras, američki diplomata i nekadašnji srpski lobista u Vašingtonu. Džatras ističe da bi sporazum Beograda i Prištine koji je parafiran u Trampovom prisustvu mogao da vodi ka značajnim ekonomskim vezama Srbije i ‘Kosova’. Prema njegovim rečima, Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište zapadnog Balkana, jer Srbija nikada neće biti satelit ‘Kosova’, ali ‘Kosovo’ će uvek biti satelit Srbije!

Nema priznanja KiM

Američki diplomata naglašava da će tako nešto biti moguće izgraditi na praktičnim temeljima, ali je veoma važno da se Srbija ne odrekne ni santimetra svog suvereniteta.

– Nadam se većem srpskom ekonomskom uticaju na Kosovu, kao načinu da se izgradi i održi organska veza sa ‘Kosovom’, bez obzira na nerešena politička pitanja. Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište Zapadnog Balkana jer, kada se sve reši, kakav god da bude status ‘Kosova’, Srbija nikada neće biti satelit Kosova, ali će Kosovo uvek biti satelit Srbije – ističe Džatras za ‘Sputnjik’.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da postane glavni stožer regiona i to bi trebalo da iskoristi najbolje što može.

– To su prednosti infrastrukturne komunikacije, trgovački putevi koji svi gravitiraju ka Srbiji. To daje, čak i Albancima na ‘Kosovu’, manjak slobode za delovanje, a Srbiji daje priliku za veće prisustvo na ‘Kosovu’ i možda plodno tle da se više Srba vrati na Kosovo kada uslovi to budu dozvoljavali. Takođe, mislim da Srbija ne bi trebalo da pravi kompromise po pitanju formalnog, ali po mom mišljenju, vitalnog pitanja suvereniteta – naglašava Džatras.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da je Trampova administracija dobro razumela da nije moguće uspostaviti mir na Balkanu bez Srbije.

– Zato su promenili pristup i počeli da tretiraju Srbiju kao partnera. Spoznali su da nije moguće razviti balkanski region forsirajući bilo koji oblik saradnje protiv Srbije, već da jedino ima smisla podsticati projekte u kojima naša država ima centralno mesto. Odluke koje su SAD u pogledu Balkana donele prethodnih meseci strateškog su karaktera i neće doći do njihovog preispitivanja čak ni u slučaju da se na izborima promeni predsednička administracija u Vašingtonu – uveren je Starović.

Dobro za državu

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da je Džatras ispravno izložio poziciju SAD u vezi sa njihovim najavljenim povećanim ekonomskim prisustvom u regionu.

– Prevashodni interes SAD jeste potiskivanje rastućeg kineskog i ruskog ekonomskog, a zatim i političkog uticaja, praćenog sve razvijenijom saradnjom u vojnoj oblasti. Srbiji, kao ekonomsko najznačajnijoj zemlji u regionu, odgovara značajniji interes SAD za ulaganja. Pošto je politika administracije SAD, pre svega, motivisana globalnom preokupiranošću suzbijanja uticaja Kine i Rusije, podrazumeva se da Srbija treba da vodi računa i o svojim interesima, odnosno da čuva odnose sa Rusijom i Kinom – zaključuje Paić.

(Informer)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …