Home / AKTUELNO / ULTIMATUM ZBOG SOROŠA: EU uvodi sankcije Mađarskoj ako ne ukloni zakon o obrazovanju…

ULTIMATUM ZBOG SOROŠA: EU uvodi sankcije Mađarskoj ako ne ukloni zakon o obrazovanju…

eu

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je mađarsku vladu da za mesec dana odgovori na kritiku Brisela kako se ne bi suočila sa posledicama

Evropska unija uputila je danas Mađarskoj ultimatum da u roku od mesec dana promeni zakon o obrazovanju koji, po mišljenju Brisela, nije u skladu sa vrednostima Unije ili će se suočiti sa eventualnim sankcijama na sudu.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je mađarsku vladu da za mesec dana odgovori na kritiku Brisela povodom novog zakona o visokom školstvu koji može da zatvori univerzitet čiji je osnivač američki milijarder Džordž Soroš.

„Očekujem reakciju mađarskih vlasti za mesec dana. Ako odgovor ne bude zadovoljavajući, EK može da ide na sud“, naveo je on, prenosi Rojters.

Kako se navodi, taj mađarski zakon krši pravo na akademsku slobodu, pravo na obrazovanje i slobodu poslovanja.

Komisija je takođe poslala pismo Mađarskoj navdeći da ni nov zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva nije u saglasnosti sa zakonima EU.

Check Also

ZA DLAKU SPREČEN RAT DVE SILE: Pogledajte kako kineski brod seče put američkom razaraču, u poslednjem momentu izbegnut sudar!

Fotografije koje je snimila američka pokazuju koliko je opasno blizu njihovom razaraču prišao kineski ratni …