Home / AKTUELNO / Umesto da pojeftini 30 odsto, cena registracije vozila skočila od 1. januara! Evo koliko ćete sada plaćati!

Umesto da pojeftini 30 odsto, cena registracije vozila skočila od 1. januara! Evo koliko ćete sada plaćati!

policija-srbija

 

Ipak, uskoro se očekuju promene u vezi sa registracijom vozila.

Ministarstvo finansija od januara 2017. godine usvojilo je set zakona koji se odnose na fiskalnu konsolidaciju, borbu protiv sive ekonomije, treniranje finansijske discipline i poreskih olakšica, ali uprkos najavi resornog ministra Dušana Vujovića nije došlo do promena u plaćanju poreza na automobile, odnosno poreza na luksuz, ekskluzivno saznaje Telegraf.rs.

Na ovaj način nije došlo do pojeftinjenja cene ragistracije vozila od 30 odsto, koja bi po novom zakonu trebalo da se obračunava na osnovu vrednosti automobila ili prema snazi motora, a ne kao što je do sada bio slučaj – po kubikaži, tj. radnoj zapremini motora.

U Ministarstvu finansija kažu da će se i nakon 1. januara 2017. godine porez plaćati kao i do sada.

– Prema sadašnjem zakonskom rešenju, porez na upotrebu motornih vozila plaća se u iznosima čiju visinu opredeljuju radna zapremina motora vozila i starost vozila, uz dodatno umanjenje za putničke automobile koji se koriste za auto-taksi prevoz i za obuku kandidata za vozače.

U tim iznosima porez će se plaćati i od 1. januara 2017. godine – sve do izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara – rekli su oni i naglasili da je rešenjem ministra Vujovića obrazovana Radna grupa za izradu Nacrta zakona (u delu kojim se uređuje porez na upotrebu motornih vozila), sa ciljem da se porez plaća u iznosu koji opredeljuju tržišna vrednost vozila kao poreska osnovica i poreska stopa.

Kako dodaju, radna grupa je otpočela sa radom i u toku je analiziranje potrebnih uslova za adekvatnu primenu takvih zakonskih rešenja, koji bi trebali da obezbede blagovremeno utvrđivanje tržišnih vrednosti vozila, kako ne bi bila narušena efikasnost postupka registracije koja sada postoji.

Očekuje se da Nacrt zakona bude izrađen u toku 2017. godine.

Inače, od početka godine registracija vozila je čak i skuplja, jer je porez na upotrebu motornih vozila uvećan u odnosu na prošlu godinu za 1,5 odsto.

Ovde možete da utvrdite cenu registracije vozila.

([email protected])

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …