Home / AKTUELNO / UPOZORENJE GRAĐANIMA- TEMPERATURA U SRBIJI ZA 24 SATA PADA ZA 16 STEPENI, OBILNE PADAVINE U NAREDNA 3 DANA: Evo za koga je to opasno po život! (VIDEO)

UPOZORENJE GRAĐANIMA- TEMPERATURA U SRBIJI ZA 24 SATA PADA ZA 16 STEPENI, OBILNE PADAVINE U NAREDNA 3 DANA: Evo za koga je to opasno po život! (VIDEO)

Nagli pad temperature je opasan po zdravlje, pa će umor, slabost i malaksalost osećati i zdravi ljudi, a pogotovo hronični bolesnici.
oluja- nevreme
Podsetimo, meteorolozi su upozorili ne samo na pad temperature od u proseku 16 stepeni, već i na obilne padavine do 17. jula, navodeći da će u petak posle podne, a naročito u noći između petka i subote, kao i u subotu u većini mesta biti od 20 do 30 mm kiše za 12 sati.

Nagla variranja temperature i atmosferskih prilika činiće da se ljudi osećaju bezvoljno, umorno, iscrpljeno i bez energije. Pad temprature dovešće i do pada barometarskog pritiska.

Na ovakvo vreme, upozoravaju stručnjaci, reaguje 13 grupa bolesnika – reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, osobe sa čirom na dvanaestopalačnom crevu i želucu, kao i pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, a grupa oboljenja na čije pogoršanje može da utiče vreme, obuhvata više od 50 bolesti.

– Vazduh kakav smo ovih dana udisali je tropski što je poprilično otežavalo disanje, čime su ponajviše bili pogođeni respiratorni bolesnici – rekla je za Telegraf Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

Ona dodaje da su najbitniji odmor i naspavanost. Važno je i piti dosta tečnosti, ali da se slično treba ponašati i pri drastičnom padu temperature.

– Najbitniji su odmor, naspavanost, vitaminski napici. Ja nisam za to da se ishrana ne bazira samo na povrću, već savetujem da ishrana treba da je raznovrsna: da sadrži i voće i povrće i dosta tečnosti. Isto tako je važno da ishrana bude uravnotežena – dodala je Nada Macura

Stručnjaci upozoravaju da pri temperaturnim promenama posebno obazrivi treba da budu svi hronični bolesnici, naročito srčani, jer ove promene mogu da budu pogubne po njih. Psihijatrijski bolesnici mogu osećati nagle promene vremena, a variranja u temperaturi su opasna za sve koji se ne paze jer promene temperature utiču na krvne sudove.

S obzirom na sve pomenuto, svima se savetuje dovoljno sna, jer on luči supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak i jačaju sve odbrambene mehanizme.

Svakodnevno je potrebno provoditi makar malo vremena na svežem vazduhu. Ako osoba ima nizak pritisak neophodno je da se redovno tušira naizmenično toplom i hladnom vodom. Tešku, slanu i začinjenu hranu, treba zameniti laganom, svežim voćem i povrćem, i tečnošću.

Ako imate bilo koju hroničnu bolest, izbegavajte stres i strogo se pridržavajte propisane terapije.

Kretanje oblaka koji donose drastičnu temperaturnu promenu iz minuta u minut možete pratiti OVDE.

A ovako izgleda nevreme, koje nam se bliži:

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …