Home / AKTUELNO / UPOZORENJE KARADŽIĆA IZ HAGA: „Na Balkanu je situacija trenutno kao pred rat!“

UPOZORENJE KARADŽIĆA IZ HAGA: „Na Balkanu je situacija trenutno kao pred rat!“

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić upozorio je da je situacija na Balkanu trenutno gora nego pred rat i raspad SFRJ. On je ovo izjavio u petak, na redovnoj statusnoj konferenciji i u iščekivanju drugostepene, konačne presude.

karadzic

Karadžić je takođe izjavio i da neke odluke Tribunala „služe Islamskoj državi kao razlog za pretnje hrišćanskoj većini u BiH“.

Stručnjaci ocenjuju da je Karadžićeva procena tačna i tvrde da bi svaki pokušaj menjanja granica na Balkanu, neumitno proizveo nove ratne sukobe.

– Ukoliko dođe do pokušaja stvaranja velike Albanije, tada nema nikakve dileme da će to proizvesti novi rat. Na Balkanu se granice ne mogu menjati bez sukoba i to je jasno svima, uključujući i velike sile.

Istovremeno, o promeni granica se sve češće govori na Zapadu, a neka vas ne zavarava što one nemaju težinu jer ih šalju „analitičari“ – ističe jedan od najcenjenijih srpskih vojnih stratega, general Radovan Radinović.

Prema njegovim rečima, Karadžić je, mada je u Hagu, „odlično sagledao“ trenutnu situaciju na Balkanu.

– Današnji događaji umnogome podsećaju ili su istovetni sa onima iz 1990. Sem istovetne, zapaljive retorike, plašenje Evrope ruskim uticajem, tu je i podeljenost među narodima Balkana, ali i objektivno loša bezbednosna situacija kako u Makedoniji, tako i na Kosovu.

Kada se tome pridodaju loši srpsko-hrvatski odnosi, a zatim i otvorene težnje da se Republika Srpska svede na praznu ljušturu, a ne sastavni deo BiH, tada je slika gotovo pa preslikana – naglašava Radinović.

I za Darka Trifunovića, profesora Fakulteta bezbednosti, aktuelna političko-bezbednosna situacija „i te kako ima dovoljno elemenata“ za poređenje s početkom devedesetih godina.

– Ponovo smo se našli između Rusije s jedne i NATO i Amerike s druge strane. Podsetiću da se tadašnja SR Jugoslavija te devedesete otvoreno svrstala na jednu stranu i pored toga što Rusija tada nije bila u stanju da brani sebe, a kamoli druge.

I danas Srbi ne razmišljaju mozgom, već srcem, pa očekuju da će im Rusija pomoći, mada ih i istorija i sadašnjost demantuju. Trenutno smo svedoci „rusko-turskog braka“, a podsetiću da je Turska zagovornik velike Albanije, a Rusija od ranije pokrovitelj velike Bugarske.

S druge strane, američki ambasador je jasno rekao šta misli o postojanju ruskog centra u Srbiji, ali izgleda da mi i dalje uopšte ne slušamo šta nam velike sile poručuju i koliko nas to posle košta – ističe Trifunović.

Haške presude izgovor islamistima

Obojica sagovornika „Vesti“ su saglasni da je Haški tribunal mnogo doprineo jačanju uticaja radikalnih islamista na Balkanu.

– U Hagu je Srbima suđeno i za genocid, zločin koji se nikada nije dogodio.

Na taj način, sva krivica za rat u Bosni je prebačena na teret Srba. Zapadu je to svojevremeno odgovaralo kako bi izvršio svaki pritisak na Srbiju, a sada je to element koji koristi Islamska država u propagiranju svojih ideja – ističe Radovan Radinović.

Darko Trifunović dodaje da je Islamska država upravo zahvaljujući haškim presudama sebi napravila odličan izgovor za borbu protiv hrišćana, a posebno u Evropi i na Balkanu.

– Činjenicom da ne postoji nijedna presuda za genocid nad Srbima ili Hrvatima, u Tribunalu je stvorena lažna slika da su najveće žrtve rata u BiH muslimani, a to nije tačno.

U zbiru, u Bosni je bilo mnogo više logora za hrišćane nego Bošnjake, mnogo više je stradalo hrišćana nego muslimana i, na kraju krajeva, mnogo više je uništeno hrišćanskih, nego muslimanskih objekata – zaključuje Trifunović.

Radinović: Vučić radi pametno

Za Radovana Radinovića su za svaku pohvalu pokušaji novog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da uspostavi bolje odnose sa zemljama regiona.

– Situaciju na Balkanu je potrebno što pre relaksirati i zato je bitno učiniti sve da se problemi rešavaju razgovorima. Sve i da Vučićevi sagovornici nisu do kraja iskreni, bitno je da je taj proces pokrenut i to je ohrabrujuća vest jer samo dijalogom može doći do otopljavanja odnosa između država regiona – zaključuje ovaj stručnjak.

(Vesti-online)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …