Home / AKTUELNO / UVOD U PODELU- HRVATSKA U ŠOKU: ITALIJANI ISTAKLI ZASTAVU KRALJEVINE ITALIJE U CENTRU RIJEKE!

UVOD U PODELU- HRVATSKA U ŠOKU: ITALIJANI ISTAKLI ZASTAVU KRALJEVINE ITALIJE U CENTRU RIJEKE!

Na Guvernerovoj palati u Rijeci, u samom centru grada obešena je italijanska istorijska zastava Kraljevine Italije, u isto vreme dok krajnji desničari u Trstu obeležavaju ulazak crnokošuljaša pre sto godina u taj grad.

Polcija je pronašla i razni propagandni materijal koji je ostavljen, a nepoznati su počinitelji pobegli. I na društvenim mrežama je objavljena slika mladića u crnim majicama kako stoje uz zastavu.

Italijanski mediji pišu da je stotu godišnjicu okupacije Rijeke grupa italijanskih neofašista odlučila proslaviti baš ispred Guvernerove palate, a reč je o misterioznoj grupi za koju se ne zna ni ko je sve u njoj.

– Danas, sto godina nakon tih događaja želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Treba nam vlada koja će braniti interese vlastitog naroda i zato smo razvili trobojku u Rijeci – poručili su članovi neofašističke grupe, uz poruku da su inspirisani Gabrijelom D’Anuncijem spremni ustati sami protiv celoga sveta.

Začetnik italijanskog fašizma D’Anuncijio pre sto godina je na poziv riječkih iredentista sa paravojnim jedinicama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Italkijanska uprava za Kvarner. Nakon njega je i Musolini krenuo sa fašističkim marševima koji su bili usmereni i prema Istri i Kvarneru, te Dalmaciji, koje je ustaški zločinac Ante Pavelić predao Italijanima.

(Novosti)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …