Home / AKTUELNO / Uz nove knjižice dobijate i jedinstvena ČETIRI BROJA: Oni su vam preko potrebni!

Uz nove knjižice dobijate i jedinstvena ČETIRI BROJA: Oni su vam preko potrebni!

500

Osiguranici, koji su dobili nove zdravstvene knjižice, uzlegitimaciju su dobili i PIN kod.

Kombinacija od četiri cifre mnoge je zbunila, pa su se brojni građani javljali svima mogućima ko bi možda mogao da im pomogne – sa istim pitanjem: čemu to služi i dali moraju da ga nose sa sobom kada idu kod lekara, kao i šta da rade ukoliko ga izgube

U RFZO kažu da se pin koristi za preuzimanje najažurnijih podataka iz baze Fonda, putem aplikacije “KZO čitač”.

Kako objašnjavaju, pin služi da osigurano lice ili zdravstvena ustanova imaju uvid u najnovije podatke o zdravstvenom osiguranju konkretnog lica.

Pošto više nema šestomesečnog overavanja knjižica lepljenjem markica, što je bilo potvrda da su plaćeni doprinosi i da lice može da ide kod lekara, to se sada proverava unošenjem pina.

U pomenutoj aplikaciji potrebno je kliknuti na dugme “sinhronizuj”, nakon čega će se otvoriti polje za unos PIN koda, a nakon toga će se na ekranu pojaviti tražene informacije.

– U slučajevima da se brojevi koji označavaju PIN ne vide, ili ga osigurano lice izgubi, potrebno je da se obrati matičnoj filijali RFZO, gde će dobiti novi – navode u ovoj ustanovi.

Ukoliko je reč o poslodavcima koji su dobili pakete sa zdravstvenim karticama i brojevima PIN koji nisu čitki niti vidljivi uopšte, procedura je ista.

Po prijemu primedbi, RFZO će se obratiti Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, od koga će se tražiti proizvodnja i dostava mpvih PIN-ova.

Dosadašnja iskustva sa korišćenjem pin kodova su pozitivna, a uvidom u bazu moći će da se vide najsvežiji podaci o osiguraniku, bez da se ide na šaltere.

(Telegraf.rs/ Novosti.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …