Home / AKTUELNO / UZBUNA U NATO PAKTU I VAŠINGTONU! Libijski maršal Haftar doputovao u Moskvu i obećao Putinu…

UZBUNA U NATO PAKTU I VAŠINGTONU! Libijski maršal Haftar doputovao u Moskvu i obećao Putinu…

Komandant Nacionalne libijske vojske (NLA) maršal Halifa Haftar doputovao je Moskvu na sastanak sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom koji će biti održan sutra, saopštio je šef ruske kontakt grupe za odnose sa Libijom pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i Državnoj dumi Lev Denjgov.
haftar

On je potvrdio da postoji velika mogućnost sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije, ali nije naveo o čemu će se razgovarati.

Zapad u šoku

Haftar je, podsetimo, već ranije razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde bilo je govora i o otvaranju dve vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju.

SAD i NATO se plaše da će Moskva isporučiti Haftaru preko potrebno oružje, a pre svega tenkove, avione kako bi isterao islamiste i teroriste iz Libije i preuzeo kontrolu nad čitavom zemljom.

Vašington je svestan da je Moskva izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i da sada želi da ga povrati. S druge strane, Libija je uvek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni.

To što Libija postaje bezbedno sklonište za teroriste iz celog sveta, samo još više drži rusku pažnju za taj deo sveta.

Haftar je prošle godine je dva puta posetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona „Admiral Kuznjecov“, dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uverio se u manevarske sposobnosti ruskih „suhoja“.

U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na lečenje.

Libija je njegova

Libijskog vojnog zvaničnika mnogi vide kao lidera koji bi mogao da objedini zemlju, a on prema nekim podacima već kontroliše 70 odsto teritorije Libije.

Juče je Haftar optužio Italiju i predsednika libijske Vlade nacionalne sloge Faeza Saradša za kršenje sporazuma o rešavanju krize u toj severnoafričkoj državi.

Početkom avgusta zabranio je italijanskim brodovima da se približavaju libijskoj obali u cilju borbe protiv nelegalne migracije.

Maršala Kalifu Haftara, i njegovu vojsku koja deluje na istoku zemlje podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija da se prikloni Vladi nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju Evropljani i SAD.

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim grupama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, koji je preoteo od terorista početkom juna ove godine. Bengazi je 1.000 kilometara udaljen od Tripolija.

Gadafijev i saradnik i protivnik

Maršal Halifa Haftar je učestvovao 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije učestvovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen.

Gadafi ga je optužio za neuspeh operacije i nakon povratka zatvorio.

Nakon oslobađanja otišao je u SAD gde je 20 godina živeo kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U februaru 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Opštem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti.

Parlament koji je zamenio Kongres podržao je Haftara. U martu su ga poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske.

(Sputnik)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …