Home / AKTUELNO / UŽIČANI U STRAHU ZBOG „KRVAVE“ ĐETINJE: Reka promenila boju, postala skroz crvena!

UŽIČANI U STRAHU ZBOG „KRVAVE“ ĐETINJE: Reka promenila boju, postala skroz crvena!

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

Ranije se ovo dešavalo u Užicu, ali dok je radila fabrika Cveta Dabić, pa su se razne hemikalije i boje ispuštale u reku

Užičane je danas sačekao neprijatan prizor kada se reka koja protiče kroz ovaj grad u zapadnoj Srbiji obojila u crveno! Đetinja je potpuno promenila boju, a društvene mreže preplavile su fotografije uplašenih Užičana koji se pitaju zašto je reka “krvava”.

– Niko nema objašnjenje, niti zna šta se desilo. Nije nam svejedno, Đetinja je oduvek bila česta reka. Čak leti viđamo vidre u njoj, koje se pojavljuju samo u izuzetno čistim vodama – kaže Užičanin Marko.

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

Ranije se ovo dešavalo u Užicu, ali dok je radila fabrika Cveta Dabić, pa su se razne hemikalije i boje ispuštale u reku. Međutim, ova farbika je godinama zatvorena.

Inače, ovo nije prvi put da se ovaj fenomen javlja u Srbiji, ali je često prolazio bez objašnjenja. Tako je prošle godine, uoči Velikog petka, reka Kubršnica kod Aranđelovca potpuno dobila crvenu boju.

Srbija je danima bila u čudu kada je Dunav više puta menjao boju, a tada je Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav.

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

U izveštaju je navedeno da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok je biološka uputila na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

(Telegraf.rs)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …