Home / AKTUELNO / UŽIČANI U STRAHU ZBOG „KRVAVE“ ĐETINJE: Reka promenila boju, postala skroz crvena!

UŽIČANI U STRAHU ZBOG „KRVAVE“ ĐETINJE: Reka promenila boju, postala skroz crvena!

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

Ranije se ovo dešavalo u Užicu, ali dok je radila fabrika Cveta Dabić, pa su se razne hemikalije i boje ispuštale u reku

Užičane je danas sačekao neprijatan prizor kada se reka koja protiče kroz ovaj grad u zapadnoj Srbiji obojila u crveno! Đetinja je potpuno promenila boju, a društvene mreže preplavile su fotografije uplašenih Užičana koji se pitaju zašto je reka “krvava”.

– Niko nema objašnjenje, niti zna šta se desilo. Nije nam svejedno, Đetinja je oduvek bila česta reka. Čak leti viđamo vidre u njoj, koje se pojavljuju samo u izuzetno čistim vodama – kaže Užičanin Marko.

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

Ranije se ovo dešavalo u Užicu, ali dok je radila fabrika Cveta Dabić, pa su se razne hemikalije i boje ispuštale u reku. Međutim, ova farbika je godinama zatvorena.

Inače, ovo nije prvi put da se ovaj fenomen javlja u Srbiji, ali je često prolazio bez objašnjenja. Tako je prošle godine, uoči Velikog petka, reka Kubršnica kod Aranđelovca potpuno dobila crvenu boju.

Srbija je danima bila u čudu kada je Dunav više puta menjao boju, a tada je Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav.

5004Foto: Facebook/Nikola Mitrovic

U izveštaju je navedeno da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok je biološka uputila na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …