Home / AKTUELNO / VANREDNA SITUACIJA ZBOG POPLAVA! Izlile se reke, POPLAVLJENI putevi, kuće i škole širom Srbije.. Marić: Spremni smo za evakuaciju stanovništva!

VANREDNA SITUACIJA ZBOG POPLAVA! Izlile se reke, POPLAVLJENI putevi, kuće i škole širom Srbije.. Marić: Spremni smo za evakuaciju stanovništva!

U opštinama Arilje i Lučani proglašena je vanredna situcija jer su se izlile reke Moravica i Bjelica, pa je pod vodom većina saobraćajnica, domaćinstava, fabrika, škola… Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen.

poplava

Kako prenosi “Blic“ u toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, Voda je ušla u desetine kuća u naseljima: Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike “Milan Blagojević” u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema streuje .

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.

Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije, prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

U Arilju je voda prodrla u nekoliko domaćinstava, poplavljen je objekat Maxija, škola u latvici a većina saobraćajnica je oštećena.

predrag-maric

 Predrag Marić

I Požega je pod vodom. Kiša i dalje pada, pa se situacija pogoršava.

Zbog velike količine padavina, domaćinstva u okolini Preljine ugrožena su od poplava, zbog čega se očekuje da Gradski štab za vanredne situacije u Čačku proglasi vanrednu situaciju.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

„Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu“, istakao je Marić.

Prema njegovim rečima trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je sinoć to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

poplava

Kada je reč o ostatku Srbije vodostaj raste na velikim rekama, ali, kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

U Kosjeriću, Arilju i Čačku radi se o pritokama i bujičnom vodotokovima, na šta je Sektor za vanredne situacije u petak upozorio sve opštinske štabove. „Poslednja informacija je da je palo oko 80 oko litara po kvadratnom metru, dok je prognoza bila da će na nekim mestima biti svega 50 litara po kvadratnom metru. Imamo ono na šta smo upozoravali. To vam govori i da nikada ne možete do kraja da se oslonite samo na prognozu, već morate da budete i na terenu da pomognete ljudima“, rekao je Marić.

Najdramatičnije je u Požegi gde je grad osvanuo opasan vodom usled izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža. U selu Prilipac izlila se Kravarička reka i poplavila tri kuće. U Gorobilju, Pilatovićima, Guglju i drugim selima u požeškoj kotlini pod vodom je, prema proceni predsednika opštine Milana Božića, na stotine hektara zemlje. Narod je noćas pred stihijom, ko je gde imao, evakuisao stoku iz svojih štala, ali mnogobrojnim plastenicima nije bilo spasa.

Kiša je u bajinobaštanskom kraju pokrenula više klizišta, a jedno od njih je u mestu Carevac gde se brdo odvalilo na magistralni put Užice – Ljubovija. Nekoliko kilometara dalje voda je odnela alternativni nasip, napravljen 2014. posle majskih poplava.

Kosjerić je noćas odbranjen od nabujalog Skrapeža, ali su poplavljena polja oko oko grada. Pod vodom je na desetine hektara malinjaka i njiva.

Sečica u selu Seča Reka izlila se po dvorištima ali je krajnjim naporima meštana i dobrovoljaca iz Kosjereća sprečeno da vode prodre u okolne kuće. Zaselak Dunjići, u brdovitom predelu tri kilometra od Seče Reke, od sinoć je odsečen pošto je voda poplavila jedini prilaz ka ovom naselju. Štete ove nepogode zbrajaće se i Šljivovici pod Zlatiborom, te Bioski i Kremnima u podnožju Tare.
U noćnim satima bedemi su postavljani u užičkom naselju Plaža gde je Đetinja izašla iz korita i doprla do pred ulaze obližnjih kuća. Daleko dramatičnije je u donjem toku ove reke na porezu od Sevojna ka Požegi. Nekoliko kuća tik uz magistralu u Zlakusi do pola je potopljeno.

Ohrabruje da je kiša koja je padala od juče ujutro noćas stala što je dovelo do opadanja nivoa vodotokova u užičkom kraju.

(Tanjug, Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …