Home / AKTUELNO / VAŠINGTON „ZALEDIO“ ALBANCE: POVLAČIMO VOJSKU SA KOSOVA..!

VAŠINGTON „ZALEDIO“ ALBANCE: POVLAČIMO VOJSKU SA KOSOVA..!

Ako Priština hitno ne ukine nametnute za sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije, Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosova, rezime je dvodnevnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i predstavnicima kosovske opozicije.

To piše prištinska GazetaExpres pozivajući se na pouzdani izvor, koji je, kako se navodi, prisustvovao sastancima sa američkom delegaciju koju čine glavni direktor i direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli.

SAD imaju oko 650 vojnika na Kosovu u sastavu Kfora, uglavnom smeštenih u Bondstilu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Evropi, a izvor Expresa kaže da je Vašington zapretio da će ih povući, ako Priština ne ukine nametnute takse na robu iz Srbije.

Zbog ignorisanja američkog zahteva za suspenziju nametnutih taksi na srpsku robu, SAD su već počele da primenjuju određene sankcije, a među prvima je bila zabrana izdavanja američke vize Haradinaju, koji je bio pozvan da prisustvuje ovogodišnjem tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Suspenzije nametnutih taksi i nastvak dijaloga s Beogradom su bile glavne teme razgovora dvojice Trampovih izaslanika sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Oni su se u dva navrata odvojeno sastali sa Hašimom Tačijem, jednom s Ramušem Haradinajem, kopredsednicima i člnovima prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, te sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

Prištinski mediji ističu da Veselji, koji inače slovi kao američki čovek, nije bio pozvan ni na jedan od tih sastanaka, kao ni predstavnik Pokreta Samoopredeljenje.

Politički lideri Albanaca su podeljeni po pitanju zahteva SAD za ukidanje taksi na robu iz Srbije i dok Tači i Veselji zagovaraju suspenziju te mere, Haradinaj te zahteve ignoriše i ponavlja da vladina odluka neće biti opozvana sve dok Srbije ne prizna tzv. nezavisno Kosovo.

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …