Home / AKTUELNO / VAŽNO OBAVEŠTENjE! LOŠE VESTI ZA VOZAČE U SRBIJI: Zakon će biti mnogo STROŽIJI, evo o čemu je reč…

VAŽNO OBAVEŠTENjE! LOŠE VESTI ZA VOZAČE U SRBIJI: Zakon će biti mnogo STROŽIJI, evo o čemu je reč…

policija
Novopečeni vozači će po novim pravilima morati da nose probnu vozačku dozvolu najmanje dve godine umesto jedne godine kao što je do sada bio slučaj.

Međutim, to ne bi bio toliki problem, kada uz probnu vozačku ne bi dolazila i razna ograničenja, među kojima ima nekoliko vrlo diskutabilnih.

Koliko dugo će novi vozač morati da nosi probnu vozačku dozvolu?

Ovo važi za kategorije A1, A2, A, B1 i B:

1. dve godine – oni koji polože vozački ispit sa navršenih 19 godina života

2. svi ostali koji polože vozački ispit pre nego što navrše 19. godinu života, imaće probnu vozačku dozvolu sve do 21. godine života, bez obzira koliko to trajalo

Dakle, pošto je dozvoljeno da se vozački ispit polaže i sa napunjenih 17. godina, na takve vozače se neće primenjivati rok od dve godine, nego će biti „osuđeni“ na probnu vozačku dozvolu sve dok ne napune 21. godinu.

Izuzeci ipak postoje

Učenici srednjih stručnih škola koji se obrazuju za profil „vozač motornih vozila“ i oni koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, dobiće probnu vozačku dozvolu za B kategoriju sa rokom važenja od 1 godine.

Ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1. Vozi brzinom većom od:

a) 110 km/h na autoputu

b) 90 km/h na motoputu

c) brzinom većom od 90% od dozvoljene brzine na svim ostalim putevima

2. Vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova

3. Koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, čak ni uz pomoć „hands free“ uređaja

4. Vozi auto čija snaga motora prelazi 80 kW, tj. 109 KS (108,8 – malo preciznije)

Takođe, za njih važi nulta tolerancija na alkohol – dakle, biće kažnjeni i ukoliko se utvrdi da imaju 0,1‰ alkohola u krvi.

Početnici koji su položili pre 18. godine, ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina. Dakle, sve dok ne napune 18. godina, sa njima u automobilu mora da bude neko ko ima vozačku dozvolu B kategorije minimum 5 godina. Pri tom ne smeju u kolima da prevoze više od tri osobe.

Nalepnica za automobile koji voze oni sa probnom vozačkom?

U predlogu zakona piše:

„Motorno vozilo kojim upravlja vozač koji ima probnu vozačku dozvolu mora biti označeno posebnom oznakom „P“, koja mora biti na vidnom mestu sa prednje i zadnje strane vozila. Ministar nadležan za poslove saobraćaja propisuje posebne uslove o izgledu, tehničkim karakteristikama i načinu postavljanja ove posebne oznake.“

Dakle, automobili koje voze vozači sa probnom vozačkom moraće da imaju posebne oznake, ali za sada ne znamo kako će one izgledati, kako će se postavljati i slično.

Kada nova ograničenja stupaju na snagu?

Vlada Srbije usvojila je ovaj predlog (u sklopu drugih izmena ZOBS), a sada ostaje da ga usvoji skupština, zatim da se objavi u Službenom glasniku i onda nakon 8 dana počinju nova pravila.

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …