Home / AKTUELNO / VAŽNO OBAVEŠTENjE! SRBIJA UVODI „PASOŠE“ O VAKCINACIJI- EVO ŠTA ĆE TO ZNAČITI ZA GRAĐANE!

VAŽNO OBAVEŠTENjE! SRBIJA UVODI „PASOŠE“ O VAKCINACIJI- EVO ŠTA ĆE TO ZNAČITI ZA GRAĐANE!

MINISTARKA trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

– To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste – naglašava ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

– To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem – naglašava Matićeva.

Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje, više opcija.

U Tursku bez PCR testa, pregovara se sa Grčkom

Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila.

Matićeva ističe da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

– Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti – ističe Matićeva.

Dodaje da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma dodaje da će u Tursku moći da se uđe i bez pcr testa.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …