Home / AKTUELNO / VEĆ POČEO DA POSTAVLJA USLOVE I MENJA RETORIKU- Tramp: Evo šta Rusija treba da uradi da bismo im ukinuli sankcije..!

VEĆ POČEO DA POSTAVLJA USLOVE I MENJA RETORIKU- Tramp: Evo šta Rusija treba da uradi da bismo im ukinuli sankcije..!

tramp

 

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi SAD mogle da ukinu sankcije Rusiji, ako Moskva pomogne Vašingtonu u borbi protiv džihadista.

On je u intervjuu za američki dnevni list „Vol strit džornal“ (Wall Street Journal) rekao da će sankcije koje su proteklog meseca SAD uvele Rusiji zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore „trenutno ostati na snazi“, ali je dodao da bi mogle biti ukinute, ako Moskva pomogne Vašingtonu u rešavanju „ključnih“ pitanja kao što je borba protiv džihadista.

Tramp je u poslednjih nekoliko meseci više puta ponovio da je spreman da prekine „neprijateljsku“ politiku prema Moskvi koju je vodio odlazeći predsednik Barak Obama i da se približi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a za „Vol strit džornal“ rekao je i da je spreman da se sastane s Putinom nakon što zvanično udje u Belu kuću 20. januara.

Novoizabrani predsednik SAD u intervjuu se osvrnuo i na odnose s Kinom, navodeći da će i oni biti „drugačiji“ ako Peking prekine praksu nelojalne konkurencije na globalnom tržištu.

„Sve opcije su otvorene, medju njima i politika jedne Kine“, rekao je Tramp, koji je polovinom prošlog meseca zapretio da neće više slediti princip „jedne Kine“ i smatrati Tajvan delom njene teritorije, ako Peking ne bude spreman na ustupke u medjunarodnoj trgovini.

Tramp je svoj „otvoren pristup Tajvanu“ i telefonski razgovor s predsednicom tog ostrva Caj Ing-ven objasnio prošlogodišnjom razmenom vojne opreme izmedju Vašingtona i Tajpeja vrednom više od dve milijarde dolara.

„Zbog čega onda nije dozvoljen jedan telefonski poziv“, upitao je budući predsednik SAD.

Kina i Tajvan su se razdvojili posle gradjanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od pretnje da će, ako bude potrebno, i silom sprečiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom.

(Beta)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …