Home / AKTUELNO / VELIKI PREOKRET NAKON AMERIČKIH IZBORA: EU se sprema za ovaj korak..

VELIKI PREOKRET NAKON AMERIČKIH IZBORA: EU se sprema za ovaj korak..

eu-armija-vojska

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD tera evropejce da stvore novi vojni savez koji će biti nezavisan od NATO alijanse (čitaj Amerike). Nepoznato je da li će EU ostati saveznik ”nove” Amerike.

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je konstantovao neizbežnost stvaranja novog vojnog saveza ukoliko SAD u dugoročnoj perspektivi odustanu od odbrambene pomoći Evropi.

”Treba da razmišljamo o pitanju stvaranja novog odbrambenog saveza sve do stvaranja nove evropske armije. To je muzika budućnosti i ona se već čuje, ali nije još doprla do ušiju mnogih Evropljana.”, rekao je Junker.

Ukoliko se planovi Donalda Trampa ostvare, evropski partneri SAD će morati sami da se naoružavaju i traže alternativu.

Starešine EU takođe zabrinjava i Trampov čvrst stav da su za njega interesi američkog biznisa iznad svega, što mnogi mogu da okarakterišu kao ekonomski napad na EU, a neki od predstavnika EU se takođe boje i vojne intervencije, smatra ruski politikolog Aleksandar Gusev.

Stručnjak takođe navodi da bi evropski vojni savez mogao da se oformi u slučaju da Amerika prepusti Evropu njenoj sopstvenoj sudbini, gde bi morali da se smišljaju novi mehanizmi za odbranu, a to bi dalje vodilo ka raspuštanju NATO pakta.

Češki premijer Boguslav Sobotka je prvi još u avgustu inicirao stvaranje vojnih snaga EU radi ”odbrane od ruske agresije i borbe protiv terorista i imigrantske krize”, a na putu je stvaranje vojnog saveza Nemačke i Francuske.

(Pravda)

Check Also

EKSKLUZIVNO NOGO: IMAM VIDEO KOJI KOMPROMITUJE VUČIĆA, EVO S KIM JE SEDEO.. (VIDEO)

Političar Srđan Nogo bio je gost Srbin.info i otkrio mnogo ekskluzivnih informacija u vezi afera …