Home / AKTUELNO / VELIKI RAT NA POMOLU?! IRAN HITNO RASPOREĐUJE 60 RATNIH BRODOVA U PERSIJSKOM ZALIVU! (VIDEO)

VELIKI RAT NA POMOLU?! IRAN HITNO RASPOREĐUJE 60 RATNIH BRODOVA U PERSIJSKOM ZALIVU! (VIDEO)

Islamska Republika Iran navodno je rasporedila veliki pomorski kontingent u Persijskom zalivu, danas, nakon što je predsednik Hasan Rohani zapretio da će blokirati moreuz (prolaz) Hormuz.

Prema izveštaju Iranske novinske agencije (ISNA), iranska mornarica je rasporedila 58 brodova u severnim vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva.

Navodeći komandanta mornarice, admirala Huseina Kanzadija, ISNA je javila da pomorski kontigent blisko nadgleda severne vode Indijskog okeana dok čekaju naređenja iz Teherana.

Taj potez iranske mornarice dolazi samo nekoliko sati nakon što je Rohani obećao da će blokirati Hormuški prolaz ukoliko SAD blokiraju njihovu naftu.

– Ukoliko jednog dana SAD odluče da blokiraju izvoz iranske nafte, neće biti ni izvoza nafte (američke i arapske) iz Perzijskog zaliva – rekao je Rohani tokom obraćanja stanovnicima pokrajine Semnan 4. decembra.

Iranski predsednik je takođe rekao da u krajnjoj liniji SAD neće moći da zaustave trgovinu naftom Teherana i obećao je da će zemlja pobediti u sukobu sa Vašingtonom. Zaoštravanje odnosa između SAD i Irana usledilo je nakon što je američki predsednik Tramp najavio da će zemlja izaći iz Iranskog sporazuma o nuklearnom naoružanju i ponovo sankcionisati energetski i bankarski sistem Irana.

Zauzvrat, Islamska revolucionarna garda i drugi iranski zvaničnici upozorili su SAD da ne pokušavaju da zaustave trgovinu iranskom naftom, obećavajući da će blokirati Hormuški prolaz, jedini izlaz iz Persijskog zaliva – jedan od ključnih prolaza za izvoz nafte u svetu.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …