Home / AKTUELNO / VELIKI ZAOKRET – BRISEL PODVIO REP: Junker u ime Evropske unije pristao na ustupke Trampu.. (VIDEO)

VELIKI ZAOKRET – BRISEL PODVIO REP: Junker u ime Evropske unije pristao na ustupke Trampu.. (VIDEO)

Evropska unija nije izdržala pritisak Donalda Trampa.

Njena delegaciju, koju je na pregovorima u Vašingtonu predvodio Žan-Klod Junker, pristala je na nekoliko ustupaka kako bi izbegla dalje zaoštravanje u odnosima sa SAD koje bi bilo teško zadržati samo u okvirima trgovinskih odnosa.

Predsednik Evropske komisije – da bi sve spolja izgledalo koliko-toliko pristojno – izjavio je da se sa predsednikom SAD dogovorio da se i Vašington i Brisel uzdrže od uvođenja novih carina u međusobnoj trgovini. Još je naglasio da partnerstvo SAD i EU treba da ostane „jarbol globalne stabilnosti“.

Iza ove `fasade` se krije nekoliko ustupaka sa strane EU.

Junker i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malstrom pristali su na smanjivanje carina na industrijsku robu (Tramp je predlagao potpuno ukidanje), prihvatili su i da povećaju uvoz američkog tečnog gasa, soje i američke medicinske opreme.

Junker i Tramp dali su umirujuće izjave uoči današnjeg sastanka u Beloj kući u nastojanju da smire tenzije.

„Mi smo bliski partneri, saveznici, ne neprijatelji“, rekao je Junker dok je Tramp dodao da očekuje nešto „vrlo pozitivno“ od njihovog susreta.

Junker je takođe istakao da Brisel i Vašington treba da rade i nastupaju zajedno.

„Mi predstavljamo polovinu svetske trgovine, 1.000 milijardi dolara trgovine je između nas“, rekao je šef Evropske komisije.

Tramp je uzvratio da bi se složio ako bi mogli da „nemaju ni carine, ni barijere ni subvencije“ i da bi SAD tada bile „izuzetno zadovoljne“.

Američki predsednik nije propustio da podseti da je njegova zemlja izgubila „stotine milijardi dolara s Evropskom unijom.“

„Mi samo želimo jednake uslove za naše poljoprivrednike, industrijalce, za sve“, dodao je Tramp.

Pogledajte video:

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …