Home / AKTUELNO / (VIDEO) DŽIHADISTI IH SE VIŠE PLAŠE NEGO TENKOVA: Ratni buldožeri strah i trepet za Islamsku državu

(VIDEO) DŽIHADISTI IH SE VIŠE PLAŠE NEGO TENKOVA: Ratni buldožeri strah i trepet za Islamsku državu

rat- vojska- buldozer

Oklopljeni buldožeri služe u raznim vojnim jedinicama već decenijama, ali niko ih ne koristi tako često i za takve namene kao iračka vojska.

Mohamed Ali al Švele, vojnik u iračkoj vojsci, vozač je jednog buldožera i otkrio je u razgovoru za Vašington Post šta on tačno radi.

On sedi u kabini jednoga od stotinak oklopljenih buldožera koje je iračka vojska dobila od Amerikanaca 2015. godine. Ista ta serija D7 u upotrebi je u američkoj vojsci od Drugog svetskog rata, ali najčešće iza prve linije ratišta.

Najčešće takvi buldožeri ravnaju piste za sletanje, kopaju rupe, a neki imaju protivminske sisteme.

Izraelska vojska, iskusna kad je reč o urbanim borbama, počela je da koristi veće buldožere serije D9 već u kasnima devedesetima u gradovima. Bila su to preuređena civilna vozila sa ojačanjima za zaštitu oklopa i prenosa, ali opremljena i debelim staklom otpornim na metke radi zaštite vozača.

Postoji legenda da su 2003. godine američki vojnici i marinci pozajmili 14 buldožera D9 od Izraelaca za korišćenje u Iraku. D7R danas je u normalnoj upotrebi u američkoj vojsci.

Švele danas ima jednu od najopasnijih dužnosti u iračkoj vojsci u borbama protiv Islamske države.

Vrh kabine njegovog buldožera nalazi se na oko tri i po metra visine što znači da mu se pruža odličan pogled na okolinu, ali istovremeno je i najočiglednija meta ID-ovim snajperima, minobacačima i bombašima samoubicama.

Međutim, u urbanim borbama, buldožer može da ruši građevine, uklanja prepreke na putevima i neprijateljske bunkere. Istovremeno može da čuva svoje vojnike, a kašikom može da otkriva i protivpešadijske mine ili ostale zamke.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …