Home / AKTUELNO / VOJSKA SAD IMA NOVU MOĆNU TEHNOLOGIJU: PREPOZNAJE IDENTITET OSOBE NA VIŠE OD 200 METARA DALJINE PO OTKUCAJU SRCA

VOJSKA SAD IMA NOVU MOĆNU TEHNOLOGIJU: PREPOZNAJE IDENTITET OSOBE NA VIŠE OD 200 METARA DALJINE PO OTKUCAJU SRCA

Novi uređaj, razvijen za Pentagon nakon što su to zatražile američke specijalne snage, može da prepozna ljude bez viđenja njihovog lica.

Svačije srce je drugačije i „koronarni potpis“ svake osobe je jedinstven. Za razliku od lica ili načina hoda on ostaje konstantan i ne može da se menja i kamuflira.

Novi uređaj, razvijen za Pentagon nakon što su ga zatražile američke specijalne snage, može da prepozna ljude bez viđenja njihovog lica. Umesto toga, ondetektuje njihove srčane karakteristike pomoću infracrvenog lasera.

Iako deluje na 200 metara, bolji laseri mogli bi da funkcionišu i na većim udaljenostima.

„Ne kažem da bi mogao da deluje iz svemira“, kaže Stjuard Rimejli iz Pentagonove kancelarije za tehničku podršku u borbi protiv terorizma. On dodaje da bi uređaj mogao da radi na većim udaljenostima.

Novi uređaj nazvan „Džetson“ koristi tehniku poznatu kao „laserska vibrometrija za detekciju površinskih kretanja prouzrokovanih otkucajima srca“. Deluje i kroz odeću poput košulje ili jakne, ali ne i kroz deblju odeću kao što je zimski kaput.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …