Home / AKTUELNO / VOJSKA SRBIJE OPTUŽILA KFOR: Bespilotne letelice Kfor-a nisu slučajno nadletale Gazivode

VOJSKA SRBIJE OPTUŽILA KFOR: Bespilotne letelice Kfor-a nisu slučajno nadletale Gazivode

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Kfor odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se pravio nevešt. To ruši naše poverenje u Kfor, koji je naš jedini saveznik i koji je odgovoran za bezbednost na prostoru KiM.

„Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa Kforom i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom“, odgovorio je Vulin u Jutarnjem dnevniku RTS-a na pitanje da li deli mišljenje da je Kfor bio neaktivan i da nije ispunio svoju obavezu obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode.

Ministar je podsetio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244, Kfor odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

„On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije i za sve građane, ko god da tu živi, i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazove određene posledice“, rekao je Vulin.

Ministar je istakao da je Kfor znao šta se dešava i da je očigledno da je bio upoznat sa situacijom i da je učestvovao u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN.

„Imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to područje.“

On je naglasio i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije, jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

„Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom i da pođete od elementarne vojničke pretpostavke — ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi“, naglasio je Vulin.

Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Kada se donese odgovarajuća procena da li su pretnje smanjene, da li mogu ili ne mogu da dođu i u kojoj meri, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku“, rekao je Vulin i u ime čitave Srbije zahvalio svim pripadnicima Vojske Srbije na izuzetno profesionalnom odnosu i hrabrom postupanju.

„Onog momenta kada je dato naređenje o podizanju nivoa borbene gotovosti, ne samo da niko iz Vojske Srbije nije otišao na bolovanje ili odmor, već su svi do jednog prekidali i bolovanje i odmore i javljali se u svoje jedinice, čak i oni kojima to nije traženo. Vojska Srbije je pokazala da je profesionalna, da je sposobna da poštuje svoju državu i svoja naređenja, ali još više da voli svoju zemlju“, poručio je ministar Vulin.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …