Home / AKTUELNO / VOJSKE SVETA U NEVERICI: Rusi počeli projekte proizvodnje ratnih aviona sa laserskim oružjem!

VOJSKE SVETA U NEVERICI: Rusi počeli projekte proizvodnje ratnih aviona sa laserskim oružjem!

Rusija je počela projekat proizvodnje borbenih aviona koji će imati lasersko oružje za uništavanje protivničkih aviona ali i njihovih raketa.

avion-laser

Laseri će moći da “zapale“ neprijateljske sisteme navođenja na napadačkim raketama, kaže ruska odbrambena industrija.

Ali, moglo bi potrajati pre nego što vidimo laserske avione u akciji, jer stručnjaci predviđaju da oni neće biti spremni još 10 godina.

Rusija će postaviti lasersko oružje na svoj MiG-41 avion šeste generacije.

Govoreći za rusku novinsku agenciju TASS, Vladimir Mikejev, savetnik prvog zamenika direktora Grupe radio-elektronskih tehnologija (KRET), rekao je: “Već imamo laserske zaštitne sisteme instalirane na avionima i helikopterima, a sada govorimo o razvoju u oblasti moćnih lasera koji će moći fizički da unište sisteme navođenja na raketama.

“Grubo govoreći, moći ćemo da zapalimo “oči“ raketa koje “gledaju na nas“.“

“Naravnon, takvi sistemi će biti instalirani i na avionima šeste generacije.“

Iako je Mikejev optimističan po pitanju laserskih aviona, moglo bi potrajati pre nego što oni budu raspoređeni.

Stručnjaci koji su govorili za National Interest, rekli su da su avioni šeste generacije još uvek u fazi konceptualnog dizajna.

Vasilij Kašin, ruski analitičar za odbranu na Moskovskoj Visokoj ekonomskoj školi (HSE) rekao je za National Interest da će avioni šeste generacije “u najboljem slučaju biti raspoređeni do 2035-2040. godine.“

Pored laserskih aviona, Mikejev vidi i raspoređivanje mnogo bespilotnih letelica.

Rekao je: “Jedan dron u formacionom letu će nositi mikrotalasno oružje, uključujući i vođenu elektronsku municiju, dok će drugi dron nositi sredstva za radio-elektronsko potiskivanje i uništenje, a treći će biti naoružan setom standardnog oružja.“

Ova vest je došla samo dva meseca nakon što je američka vojska uspešno pogodila bespilotnu metu pomoću lasera montiranog na helikopteru Apache AH-64.

Ovo je bila prva demonstracija da je potpuno integrisani laserski sistem uspešno pogodio metu sa rotacionog krila, kažu iz odbrambene kompanije Raytheon koja je proizvela ovaj uređaj.

Ovo oružje je gotovo tiho i nevidljivo, što neprijateljima izuzetno otežava njegovo otkrivanje i mogli bi se koristiti na bojnom bolju u bliskoj budućnosti.

Laser, koji je testiran na White Sands poligonu za rakete u Novom Meksiku, uspešno je pogodio metu na razdaljini od 1,4 km.

Laser je proizivela kompanija Raytheon koja je rekla da njihov uređaj “obezbeđuje nadzor dugog dometa, ciljanje, praćenje, pronalazak opsega i lasersko označavanje.“

Laserski sistemi su na Apache-u još od 1984. godine kada je prvi put ušao u službu, ali su bili slabi i mogli su voditi samo vazduh-zemlja rakete.

Ovi laseri su posebno tačni jer, za razliku od metaka i artiljerije koji se ispaljuju u luku, oni pucaju u pravim linijama i dovoljno su snažni da unište mete.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …