Home / AKTUELNO / VOZAČI ĆE POLUDETI: Novo pravilo na tehničkom pregledu, koje će SVE RAZBESNETI!

VOZAČI ĆE POLUDETI: Novo pravilo na tehničkom pregledu, koje će SVE RAZBESNETI!

Novi propisi o tehničkom pregledu doneli su nove probleme i srpskim motociklistima, koji sada, da bi prošli tehnički, moraju sa svog dvotočkaša da skinu svu dodatnu opremu – povišene vizire, rol barove, ogledala i kofere iako su fabrički ugrađeni.

– Na tehničkom nam traže da sve to skinemo, samo da bi oni slikali ogoljeno vozilo. Pa to bi bilo isto kao kada bi vozaču automobila na tehničkom tražili da skine klimu. Ovo je čisto maltretiranje i bajkeri su ogorčeni jer su mnogi svoje motore sa svom tom atestiranom dodatnom opremom dobili direktno iz fabrike – rekao je Josip Hapčak Popa, predsednik Moto asocijacije Srbije.

On ukazuje na još apsurdniji odnos države prema motociklistima. Naime, iako je nedavno izmenjenim Zakonom o bezbednosti saobraćaja i za motore omogućena takozvana periodična ili sezonska registracija, odnosno registracija na period kraći od godinu dana, a najmanje mesec dana, cena registracije ostala je ista bez obzira na važenje.

– U početku su neke opštine zaračunavale periodičnu registraciju tako što su cenu za godinu dana delili sa 12 i to množili brojem meseci za koji je tražena registracija, što je jedino bilo fer i velika ušteda za motocikliste koji, zbog vremenskih uslova, ne mogu da voze cele godine. Međutim, pre dva meseca nadležni iz MUP-a i Ministarstva finansija dali su nalog da se registracija uvek naplaćuje u punom iznosu, bez obzira na to da li važi jedan, dva ili tri meseca. Tako je u potpunosti obesmišljen zakon, jer zašto bi se neko registrovao na mesec dana kad mora da plati za celu godinu – ističe Hapčak.

Još jedan problem bajkera jeste visina cene registracije motora, koje, kako kažu, država “tretira kao luksuzna vozila”.

– Registracija za motor star 20 godina i koji vredi oko 1.000 evra iznosi oko 24.000 dinara, što je u rangu registracije za višestruko mlađe i vrednije putničko vozilo iste kubikaže, 1,9 kubika. Mnogim bajkerima je motor osnovno prevozno sredstvo, a gde god da se okrenu, šišaju po njima – ističe Hapčak.

U servisima za tehnički pregled potvrđuju da je zbog obaveznog fotografisanja neophodno da se sa motora skine sva dodatna oprema. Dodaju i da zbog toga za sada nisu imali većih problema sa pregledanjem motocikala.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …