Home / AKTUELNO / Vučić nakon sastanka sa Tačijem: Nisam optimista, kako da odgovorimo ako Albanci pokrenu “Bljesak” ili “Oluju”?

Vučić nakon sastanka sa Tačijem: Nisam optimista, kako da odgovorimo ako Albanci pokrenu “Bljesak” ili “Oluju”?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rešenje između Srbije i Kosova mora da bude racionalno, kao i da se svi problemi rešavaju u miru.

Vučić je to izjavio nakon razgovora u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

On je naveo da je danas postignuto nekoliko stvari, a one su pre svega veoma važne za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Dogovoreno je da svi problemi koje imamo moraju da se rešavaju u miru, poštujući jedni druge. To je veoma važno za Srbe na KiM, za sve građane Srbije. Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da krenemo u rešavanje otvorenih problema. Nisam preterani optimista, ali otvorili smo mnogo pitanja“, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da je reč o veoma važnom dogovoru, “imajući u vidu mogućnost da neko pokuša tokom leta da zauzme sever Kosova, te da se postavlja pitanje šta bi u tom slučaju bio naš odgovor – vojni ili da se našim ljudima u pokrajini dogodi nekakva “oluja” ili “bljesak”?”

“Naš interes je da sačuvamo nacionalne interese, ali i naš narod, tako da mu se ne dogodi ono što se 90-tih događalo našim sunarodnicima, i zato nastojimo da se pronađe kompromisno rešenje”, rekao je on.

Dodao je da se mora pronaći racionalno rešenje, koje će da ukaže poštovanje prema drugoj strani.

Istakao je da će se u narednom periodu obratiti naciji sa rešenjem za kosovsko pitanje, ali je dodao da ne može sa sigurnošću da kaže kada će se obratiti.

Vučić naglašava i da će se dijalog sa Kosovom i EU intenzivirati.

(B92,RTS,Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …