Home / AKTUELNO / VUČIĆ SKLOPIO SA RUSIMA POSAO VEKA: Rusija ulaže u Srbiju milijarde za proizvodnju novog naoružanja!

VUČIĆ SKLOPIO SA RUSIMA POSAO VEKA: Rusija ulaže u Srbiju milijarde za proizvodnju novog naoružanja!

putin
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sklopio je posao veka tokom nedavnog boravka u Indiji.

On je sa vicepremijerom Rusije Dmitrijem Rogozinom postigao dogovor o zajedničkom projektu u oblasti namenske vojne industrije – da Rusija finansira proizvodnju, koja će potom biti plasirana u Indiji. A u taj posao biće uloženo nekoliko milijardi evra!

Nova radna mesta

Dogovor je, kako tvrdi odlično obavešten izvor Kurira, postignut tokom nedavnog Vučićevog boravka na Globalnom samitu Vajbrant Gudžarat u Indiji, na kojem je bio i Rogozin.

Time će biti pokrenuti svi kapaciteti i povećaće se proizvodnja u Srbiji. Inače, kako saznajemo, deo proizvodnje bi trebalo da bude izmešten u Republiku Srpsku, čime bi se pokrenula i tamošnja vojna industrija.

– Srbija i Rusija su se dogovorile o sporazumu o zajedničkom ulasku na indijsko tržište. Rusija čini uslugu Srbiji jer Rusija snabdeva Indiju sa 70 odsto – objašnjava naš izvor.

Najvrednije što srpska namenska industrija ima su samohodno artiljerijsko oruđe „nora B-52“, školsko-borbeni avion „lasta“, kao i oklopno vozilo „lazar 2“.

Vlade Radulović, vojni analitičar, smatra da bi takav posao sa Rusijom i Indijom bio značajan zamajac za celu privredu.

– Mnogi aranžmani s Rusijom su prilično poverljivi, a lično smatram da bi prioritet bio da pokrenemo centar za osposobljavanje, modernizaciju i produžetak resursa „migova“, čime bi Srbija mogla da servisira ratno vazduhoplovstvo mnogih zemalja.

Takođe, izvoz našeg borbenog oružja i druge opreme znatno bi pokrenuo našu namensku industriju, koja ima šta da ponudi svetu – navodi Radulović.

Rast ekonomije

Podsetimo, Vučić je nedavno najavio je da će sa premijerom Indije Modijem razgovarati o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa i vojnotehničke saradnje:

– Imamo ogromnu perspektivu u razvoju ekonomskih odnosa i verujem da ćemo i u vojnotehničkim pitanjima uspeti da ostvarimo značajniju saradnju, što doprinosi razvoju srpske ekonomije.

RAKETNI SISTEM I BORBENA VOZILA

Plan države je da tokom ove godine što više razvija domaće oružje.

– Očekujemo već u 2017. uvođenje upotrebu raketnog sistema „morava“ i borbenog vozilo „lazar“, koje razvijamo desetak godina – naveo je general Ljubiša Diković. Inače, jedan od aduta srpske vojne industrije je i pešadijsko naoružanje.

KORIST JE VIŠESTRUKA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je vlada s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu do sada postigla neverovatne rezultate na ekonomskom planu, a naročito kada je reč o našoj vojnoj industriji.- Uspeli smo da vratimo ugled zemlji. Ovakvi poslovi omogućiće nam da ostvarimo značajne rezultate, da se otvore nova radna mesta. Korist je višestruka – naglasio je Dačić.

ČINJENICE

Ko sve proizvodi u namenskoj vojnoj industriji

* „Milan Blagojević“, Lučani
* „Prva iskra“, Barič
* „Prvi partizan“, Užice
* „Sloboda“, Čačak
* „Zastava oružje“, Kragujevac
* HK „Krušik“, Valjevo

(Kurir, Tanjug)

 

Check Also

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: EVO ŠTA NAS SVE ČEKA..!

Iz godine u godinu sve su više temperature i sve toplija leta. Ako volite ovo …