Home / AKTUELNO / VUČIĆ U PROBLEMU: Putin dao žuti karton Vučiću!

VUČIĆ U PROBLEMU: Putin dao žuti karton Vučiću!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pozvan na Putinovu inauguraciju 7. maja, što predstavlja prvi žuti karton Beogradu, piše zagrebački „Jutarnji“.

Ruska poruka – nema sedenja na dve stolice

Kako navode, Vučić ipak neće otići na inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, već će tog dana biti u Ankari sa turskim predsednikom Erdoganom. Osim toga, „Jutarnji“ ističe da je zato lider Republike Srpske Milorad Dodik pozvan na inauguraciju.

„Tradicija je da se na inauguracije ruskih predsednika, zapravo Putina, pozivaju samo čelnici najbližih postsovjetskih država. No, kako se Milorad Dodik već dugo gura u to jato, poziv ne čudi, ali zato je malo iznenađenje ignorisanje Aleksandra Vučića. Srpski mediji zato nagađaju da Vučić nije pozvan jer Rusima smetaju ‘njegovi dobri odnosi s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel’, s kojom se u poslednjih nekoliko meseci video već dva puta, pa u Nemačkoj vidi važnog srpskog saveznika“, piše zagrebački portal.

Takođe, „Jutarnji“ kao jedan od razloga za to navodi i dodatni pritisak Kremlja zbog nerešenog statusa ruske baze u Nišu „čije rešenje Vučić odlaže, a zbog čega je više puta odložena poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva“.

Oni navode i da Rusija šalje poruku srpskom predsedniku da mora da se opredeli između Zapada i Rusije, kao i da nije moguće „sedenje na dve stolice“. Vučić je nešto ranije izjavio da nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali da možda dobije poziv za dan ili dva.

Inauguracija Putina biće održana 7. maja u Moskvi. Na predsedničkim izborima u Rusiji 18. marta Putin je pobedio sa 79 odsto glasova.

Check Also

SPREMA SE NOVA PANDEMIJA?! MODERNA VEĆ TESTIRA VAKCINE PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA..

Dok se virus tzv. majmunskih boginja spontano „širi“ u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi, …