Home / AKTUELNO / „Zahtevi Evropske unije me podsećaju na ultimatum Austrougarske iz 1914.“

„Zahtevi Evropske unije me podsećaju na ultimatum Austrougarske iz 1914.“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da su uslovi Brisela o otvaranju poglavlja 35 u pregovorima za članstvo u EU za Srbiju apsolutno neprihvatljivi i dodao da je nastavak evrointegracija nemoguć, ako je cena ulaska u EU priznavanje nezavisnosti Kosova.

nikolic 1

„Ovo me podseća na ultimatum Austrougarske 1914, i ako je cena da priznamo nezavisnost Kosova, ja sam protiv toga da budemo u Evropskoj uniji“, rekao je predsednik Srbije u intervjuu za „Večernje novosti“ od petka, u kome najavljuje dokument iza kog bi stao ceo državni vrh, a koji bi služio za odbranu suvereniteta i kao odgovor Zapadu.

„Na nama je da odlučimo da li ćemo poštovati sebe, svoju državu, narod i budućnost, ili ćemo da kažemo da li je nešto drugo važnije od toga, zato bi Vlada možda mogla da pripremi tekst koji bi usvojila Skupština. Ne treba nam drugi način proveravanja volje građana sve dok postupamo u skladu sa Ustavom“, dodao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da prekida pregovore sa EU.

„Neka ih oni prekinu, onu su i odlučili kada ćemo da ih počnemo, dali nam status kandidata, oni neka odluče ako žele da nas stave na sporedni kolosek i ostave nas kao na suncu bez vode“, rekao je Nikolić i dodao da Srbija neće prenagliti, jer i dalje ima želju da bude članica EU.

Nikolić je dodao da EU samo može da odustane od razgovora tako što bi ogoljeno rekla da treba da priznamo Kosovo.

Prema rečima predsednika, referendum po ovom pitanju nije potreban dok ne postoji ideja da se prenebregne Ustav, da nam je važnija EU, i da bismo na izvestan način mogli da priznamo Kosovo.

„A ako nastavimo da radimo kao do sada, da poštujemo svoj teritorijalni integritet i suverenitet, ne treba nam referendum, već saglasnost najvišeg državnog rukovodstva i širih društvenih faktora“, rekao je predsednik.

O mogućnosti raspisivanja izbora, Nikolić je rekao da može da razume dilemu premijera Srbije Aleksandra Vučića, jer bi sa jedne strane Srpska napredna stranka dobila te izbore, i koalicioni partneri Socijalistička partija ili neko drugi bi mogli da budu eliminisani. Dodao je da je mišljenja da ipak nije dobro kada jedna partija vodi državu.

„Izbori će oduzeti mnogo vremena koje je sada dragoceno“, rekao je predsednik i dodao da će ako do njih dođe podržati Srpsku naprednu stranku.

Takođe, dodao je da sebi neće skraćivati mandat i da je ubeđen da izvanredno obavlja svoj posao.

(Beta)

 

Check Also

ISPLATA NIJE GOTOVA! JOŠ NEKOLIKO UPLATA POMOĆI ČEKA GRAĐANE! USKORO I VELIKO IZNENAĐENJE ZA PENZIONERE!

U sklopu trećeg paketa pomoći privredi, ukupne vrednosti 266 milijardi dinara, do sada su isplaćena …