Home / AKTUELNO / ZAHUKTAVA SE: Američki marinci se raspoređuju u Norveškoj, čeka se odgovor Moskve

ZAHUKTAVA SE: Američki marinci se raspoređuju u Norveškoj, čeka se odgovor Moskve

amerika-vojska-vojnici

„Ovo zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u Severnoj Evropi“

Oko 300 američkih marinaca stiglo je danas u Norvešku radi raspoređivanja, prenosi AFP, navodeći da to uznemirava susednu Rusiju u situaciji rastućih tenzija sa Zapadom.

Raspoređivanje američkih snaga, koje je rotacionog tipa kako ne bi razgnevilo Moskvu, predstavljeno je kao jednogodišnji test kako bi se marincima omogućilo da se obučavaju i sprovode vežbe sa norveškom vojskim u teškim uslovima.

Krenuvši iz Severne Karoline čarter letom u nedelju uveče, trupe su sa prtljagom i oružjem doputovale danas na aerodrom u Vernesu u blizini grada Trondhejma u središnjoj Norveškoj, pokazuju televizijski snimci.

Norveška, koja je članica NATO-a, saopštila je u oktobru da je prihvatila zahtev SAD da stacioniraju trupe na njenom tlu. Ova inicijativa je, međutim, uznemirila Rusiju usred tenzija u porastu sa Zapadom zbog ukrajinske krize i sukoba u Siriji, navodi francuska agencija.

– Ovo zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u Severnoj Evropi – rekao je za AFP u oktobru portparol ruske ambasade u Oslu Maksim Gurov.

Pre nego što se 1949. pridružila Severoatlantskoj alijansi, Norveška je odagnala strahove Rusije obećavši da neće otvarati svoju teritoriju za strane borbene trupe “sve dok ne bude napadnuta ili joj se ne zapreti napadom”.

Norveška vlada sada tvrdi da trupe NATO-a redovno sprovede vežne u toj zemlji i da rotaciono raspoređivanje nije isto što i otvaranje stalne američke baze.

Do sada su SAD imale velike količine vojne opreme u tunelima prokopanim kroz norveške planine, ali ne i trupe, podseća francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …