Home / AKTUELNO / ZAKUVAVA SE: Francuska, Nemačka i SAD se pridružile Britaniji u obračunu sa Rusima- Moskva proteruje sve Britanske diplomate..

ZAKUVAVA SE: Francuska, Nemačka i SAD se pridružile Britaniji u obračunu sa Rusima- Moskva proteruje sve Britanske diplomate..

U zajedničkom saopštenju Velike Britanije, SAD, Francuske i Nemačke kaže se da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja bilo kršenje suvereniteta Britanije od strane Rusije, kao i prva ofanzivna upotreba hemijskog agensa od Drugog svetskog rata.

Incident u kome su Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija bili otrovani u Salisberiju 4. marta, uključuje „vojni nervni gas koji je razvila Rusija“, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak. Četiri zemlje su saopštile da incident predstavlja „prvu ofanzivnu upotrebu nervnog agensa u Evropi od Drugog svetskog rata“.

U dokumentu u kojem je incident označen kao „napad na suverenitet Velike Britanije“, dodaje se da je došlo do kršenja Konvencije o hemijskom oružju i međunarodnog prava. Vašington, Pariz i Berlin podrzavaju tvrdnju Velike Britanije da je Moskva odgovorna za ono što nazivaju „napad“.

Rusija bi trebalo da obezbedi „kompletno i potpuno obelodanjivanje“ Novičoka – nervni  agens koji je navodno korišten za trovanje Skripalja – Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, navodi se u saopštenju.

Iako je Francuska jedna od potpisnica ovog saopštenja, portparol predsednika Emanuela Makrona ranije je u četvrtak rekao britanskom premijeru Terezi Mej da prerano optužila Rusiju za saučesništvo u incidentu.

„Mi se ne bavimo politikom fantazije. Kada se činjenice dokažu onda će doći vreme da se donose odluke“, rekao je Bendžamin Grivok na konferenciji za novinare u Parizu.

LAVROV: Moskva će definitivno proterati britanske diplomate

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Rusija „definitivno“ proterati britanske diplomate kao recipročnu meru u pogledu trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja. Moskva će delovati uskoro“, dodao je on.

„Treba da shvatite, da kao ljubazni ljudi, prvo ćemo odgovoriti našim britanskim kolegama“, rekao je Lavrov, odgovorajući na pitanje RIA Novosti. On je naglasio da Moskva preferira da ne govori javno o nekim „sumnjama i nedoumicama“ pre nego što se raspravi putem odgovarajućih kanala.

„Ovo je, po mom mišljenju, ljubazno, tako se ponašaju gospoda.“

Optužujući Rusiju da je „kriva“ za trovanje Skripalja, premijer Velike Britanije Tereza Mej je ranije rekla da će Velika Britanija proterati 23 ruske diplomate, te ih nazvala „neprijavljenim obaveštajnim službenicima“.

Kremlj je takođe saopštio da će Moskva recipročno odgovoriti. Odgovoru „neće dugo trebati da se vidi“, rekao je novinarima u četvrtak Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina.

„Predlozi [za odmazdu] biće razrađeni od strane Ministarstva spoljnih poslova i drugih agencija, ali je zaista predsednik koji će doneti konačnu odluku“, rekao je Peskov. On je dodao da su britanske optužbe „neosnovane“, te je primetio da je Velika Britanija počela da saopštava takve izjave pre nego što dobijena bilo kakva informacija o supstancama korišćenim za trovanje Skripalja.

Ranije u četvrtak, portparol ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je London da je odbio da podeli bilo kakve dokaze u slučaju Skripalja, nazivajući optužbe „ludačkim“.

Na pres konferenciji, Zaharova je osudila „apsolutno lude optužbe koje je premijer Velike Britanije uputila protiv Rusije i čitavog njenog naroda.“

„London nerado deli bilo kakvu činjeničnu informaciju o slučaju Skripalj. Na primer, uzorci supstanci pronađenih na mestu zločina“, rekla je Zaharova. Ambasada Rusije u Londonu uputila je četiri diplomatske note Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, pozivajući na „obiman dijalog“, ali bez konkretnih odgovora.

„Imamo zvanične odgovore koji nemaju smisla“, dodala je ona o ponašanju Londona u slučaju „Skripalj“, te je ponašanje Londona nazvala klevetničkom kampanjom i „političkim šouom“.

U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ustvrdio je da će London predati dokaze Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

„Mi smo u potpunosti u skladu sa procedurama Organizacije. Mi ćemo predati uzorak tako da oni mogu pogledati „Novičok“ [nervni agens] i da naprave vlastitu procenu“, rekao je Džonson. On je dodao da su dokazi protiv Rusije „ogromni“, objašnjavajući da „mračni, sarkastični odgovori“ iz Moskve nekako „ukazuju na njihovu krivicu“.

Check Also

2 MILIONA VAKCINISANIH U IZRAELU: VEĆ 17% TEŠKO OBOLELIH U POPULACIJI KOJA JE PRIMILA VAKCINU!

Nije trebalo dugo da vakcinacija izazove opravdane kontroverze. Propagandna mašinerija radi 24/24 da bi ljude …