Home / AKTUELNO / ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Ako Amerika ovo uradi, kreće sveopšti ustanak Palestinaca..!

ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Ako Amerika ovo uradi, kreće sveopšti ustanak Palestinaca..!

hamas-muslimani-dzihad

Palestinski islamistički pokret Hamas koji pod kontrolom drži Pojas Gaze pozvao je na novu „intifadu“ (ustanak) ukoliko Vašington prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i iz Tel Aviva preseli svoju Ambasadu u taj grad.

Američki mediji su sugerisali da bi predsendik Donald Tramp sutra mogao da ispuni predizborno obećanje o Ambasadi SAD koja je kao i većina stranih misija u Tel Avivu.

„Upozoravamo da smo protiv sličnog poteza i pozivamo palestinski narod da oživi intifadu ukoliko se usvoji slična neopravdana odluka o Jerusalimu. Bilo kakva odluka i preseljenju Ambasade bio bi flagrantan napad američke administracije i Izraelu bi dao pokriće za nastavak zločina i judaizaciju grada i njegovog čišćenja od Palestinaca“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Status Jerusalima je ključno pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu. Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalim njihova prestonica i prethodni mirnovi pregovori prekidani su zbog diskuskija o tome da li i kako podeliti suverenitet nad gradom.

Poslednja palestinska „intifada“ tokom koje je poginulo oko 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca izazvana je posetom lidera opozicije iz redova krajnje desnice Arijela Šarona kompleksu u kojem se nalazi džamija Al Aksa u Jerusalimu.

(Srna)

Check Also

BEČKI KARDINAL ŠENBORN IZNENADIO: RAT PROTIV SRBIJE JE POČETAK KATASTROFE 20. VEKA

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji …