Home / AKTUELNO / ZALIHE GASA ISPOD 1 ODSTO: OGRANIČENJA U NEMAČKOJ, NA JESEN KATASTROFA..

ZALIHE GASA ISPOD 1 ODSTO: OGRANIČENJA U NEMAČKOJ, NA JESEN KATASTROFA..

Šef nemačke federalne mrežne agencije Klaus Miler saopštio je da Nemačka, u slučaju potpunog prekida isporuke ruskog gasa, ima zalihe do kasnog leta ili rane jeseni.

– Postoje tri parametra koja mogu da spreče gasnu krizu – ako uspemo da smanjimo potrošnju, ako uspemo da dobijemo više gasa i ako uspemo da napunimo rezervoare – objasnio je on u intervjuu nemačkom listu Cajt.

On je pozvao građane da samoinicijativno smanje potrošnju gasa, jer bi u suprotnom u skorije vreme mogle da budu uvedene restrikcije.

– Privatna potrošnja je i dalje previsoka, ali kriza još nije održana u ovom sektoru – rekao je on.

Razmatraju se i nekonvencionalni koraci za uštedu gasa, a na meti su prve saune i veliki jednosobni stanovi.

– Mislim da stalno zagrevanje sauna i jednosobnih stanova ubuduće ne bi bilo opravdano – rekao je on. Podsetimo, u Nemačkoj trenutno postoji medijski pritisak na vladu da uvede embargo na rusku naftu i gas.

Kako je objasnio dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec, Vlada i dalje stoji po strani i ne donosi ishitrene odluke, a tome se nedavno usprotivio i kancelar Olaf Šolc, rekavši da bi Nemačku mogla pogoditi duboka recesija sa ogromnim gubitkom radnih mesta. S druge strane, lider nemačkog hemijskog giganta BASF upozorio je da se najveća evropska privreda suočava sa krizom bez presedana ako potpuno prekine trgovinu sa Rusijom ili zabrani uvoz ruskog gasa i nafte.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …