Home / AKTUELNO / ZAOKRET IZRAELA! RUSIJA IMA SATANU, A UKRAJINA JE UPRAVO DOBILA „PLAVO KOPLJE“- Naoružana najnaprednijim raketnim sistemom!

ZAOKRET IZRAELA! RUSIJA IMA SATANU, A UKRAJINA JE UPRAVO DOBILA „PLAVO KOPLJE“- Naoružana najnaprednijim raketnim sistemom!

Izrael odobrio da Ukrajina dobije od Estonije najnapredniji raketni sistem Plavo koplje.

Ukrajinski novinar Rostislav Demčuk je izvestio javnost da je Izrael pristao na zahtev Estonije da opremi Ukrajinu raketnim sistemom zemlja – more, Plavo koplje.

Estonija, koja je kupila neodređeni broj sistema Blue Spear od svog proizvođača Israel Aerospejs Industris (IAI) u oktobru 2021. godine, zatražila je od Izraela odobrenje da prebaci jedan od sistema Oružanim snagama Ukrajine, trenutno u odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Ovaj raketni sistem je jedan od najnaprednijih protivbrodskih raketnih sistema na svetu, koji omogućava lansiranje sa kopnenih platformi uz let velikom podzvučnom brzinom.

Plavo koplje biće ključan u južnom ukrajinskom ratu, koji se uglavnom vrti oko pomorskih bitaka u Crnom i Azovskom moru. Ukrajinski izveštaj dolazi nakon izveštaja Hareka od ranije u kojem se navodi da Izrael teži ka proširenju svoje pomoći Ukrajini, uključujući slanje vojne pomoći.

Ovaj potez Izraela bilo bi „značajan korak“ u odnosu sa onim što je Izrael pružio Ukrajini dosad, i bilo bi više simbolično i „ne bi uključivalo značajne količine zaliha“ zbog pomoći koju su već pružile SAD i evropske zemlje, navodi se u izveštaju.

Jerusalim pokušava da uspostavi ravnotežu između Rusije i Ukrajine, ali Harek citira izvor koji kaže da SAD i neke evropske zemlje očekuju da Izrael zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani „i da svoju odluku potkrijepi delima a ne samo izjavama.“

(Izvor: Mondo)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …