Home / AKTUELNO / ZAPAD POČEO DA OTIMA NOVAC RUSKIM TAJKUNIMA- Prvi na udaru Abramovič, i njegovih 12 milijardi dolara.. Evo šta se dešava…

ZAPAD POČEO DA OTIMA NOVAC RUSKIM TAJKUNIMA- Prvi na udaru Abramovič, i njegovih 12 milijardi dolara.. Evo šta se dešava…

Ruski tajkun Roman Abramovič moraće da dokaže da je zakonito stekao bogatstvo nakon što su britanske vlasti započele rat protiv oligarha. To znači da će mu biti zabranjen ulazak u Veliku Britaniju sve dok ne pokaže da mu je novac čist, prenosi „Dejli mejl“.

Abramovič, koji je van zemlje, biće tretiran kao “novi podnosilac zahteva“ za britansku vizu, saznaje list.

On raspolaže bogatstvom od 12,5 milijardi dolara, a nova mera praktično znači da će morati da dokaže da najmanje 2,7 miliona dolara koje je investirao u Velikoj Britaniji potiče iz legalnih izvora.

Abramovič, koji zauzima 13. mesto na listi najbogatijih u Velikoj Britaniji, poslednji put je bio u Velikoj Britaniji početkom aprila. Viza “tier 1” za investitore mu je u međuvremenu istekla i do sada nije produžena.

Moskovski mediji su izvestili da Abramovič u subotu nije mogao uživo da gleda finalnu utakmicu FA Kupa na stadionu „Vembli“ u Londonu u kojoj je njegov klub “Čelsi” pobedio “Mančester junajted” rezultatom 1:0, zato što mu je viza koja se dodeljuje investitorima istekla prošlog meseca.

Njegovi predstavnici su saopštili da proces traje malo duže nego obično, ali britanski “Gardijan” ocenjuje da je odlaganje proces novog, strožeg stava britanskih vlasti prema ruskim državljanima nakon martovskog pokušaja ubistva bišeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solzberiju. Od tada, odnosi Londona i Moskve ponovo su zahladneli.

Britanska vlada je najavila da preispituje produženje viza za investitore “tier 1”, koje su između 2008. i 2015. izdate bogatim Rusima (njih skoro 700), a Abramovič je jedan od njih.

Veliki igrač iza scene

Britanija bi mogla da ga kazni zbog bliskosti s ruskim predsednikom Putinom, piše „Gardijan“. Abramović je bio jedan od prvih Putinovih pristalica i preporučio ga je Borisu Jeljcinu za visoku funkciju u Kremlju u vreme kada je tražio naslednika.

Pokojni oligarh Boris Berezovski izjavio je svojevremeno u svedočenju na suđenju u Londonu (tužio je Abramoviča da je po bagatelnoj ceni otkupio od njega akcije energetske kompanije „Sibnjeft“) da je Abramovič imao značajan politički uticaj u Moskvi počev od druge polovine 90-tih godina prošlog veka. Oktobra 1999. prisustvovao je proslavi Putinovog rođendana, a ubrzo posle toga Abramovič je tadašnjem ruskom premijeru poklonio jahtu od 50 miliona dolara.

U vreme kada je Putin postao predsednik 2000. godine, Abramovič je igrao ključnu ulogu u formiranju nove vlade, ispričao je Berezovski. Navodno je birao članove Putinovog kabineta, otvarao i zatvarao kriminalne slučajeve i inicirao istrage i hapšenja. Ukratko, bio je veliki igrač u Kremlju, mada je radio iza scene.

Godine 2003. Abramovič je kupio fudbalski klub “Čelsi” za 140 miliona funti (oko 189 miliona dolara), a dve godine kasnije bio je učesnik još jedne velike transakcije – prodao je svoju naftnu kompaniju “Sibnjeft”, državnoj kompaniji Gasprom za 13 milijardi dolara.

Čini se da se britanske vlasti u preispitivanje odluke o produženju viza rukovode dvostrukom ulogu koju su oligarsi igrali u Putinovom sistemu, piše “Gardijan”. Oligarsi su preduzetnici, ali mogu da budu i ambasadori države. Od Olimpijskih igara u Sočiju do Svetskog prvenstva ovog leta – oligarsi su ispunjavali zahteve predsednikove administracije, gradili stadione, međunarodne sportske hale i najnoviji most koji povezuje Rusiju s Krimom.

Od 2000. do 2008. Abramovič je bio gubernator Čukotke, slabo naseljenog i hladnog regiona na dalekom istoku Rusije, koji je transformisao svojim milijardama.

Roman Borisovič, ruski aktivista za borbu protiv korupcije, opisao je preispitivanje viza za investore kao “mudar i delikatan” način Britanije da uzvrati udarac Moskvi.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksander Jakovenko smatra da će ruski biznismeni možda preduzeti pravne mere u britanskim sudovima, ali Borisovič ne veruje da će se to desiti.

– Poslednje što ti ljudi žele jeste javna rasprava u Velikoj Britaniji. Morali bi da odgovaraju na pitanja kao što su: “Kako ste zaradili toliko novac?”, “da li ste pravi vlasnik svog bogatstva” i “da i ste kanal ruskog režima ili instrument za mešanje u drugim zemljama”.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …