Home / AKTUELNO / ZAPAD U ŠOKU: Presušilo najveće nalazište gasa u EU!

ZAPAD U ŠOKU: Presušilo najveće nalazište gasa u EU!

putin

Holandsko gasno nalazište Groningen, najveće nalazište prirodnog gasa u Evropskoj uniji, ostaje bez rezervi, saopštile su holandske vlasti.

Procene su da će kroz 17 godina biti potpuno iscrpljeno.

– Sa holandskim prirodnim gasom je skoro pa gotovo. Otkako je 1959. otkriven prirodni gas u Groningenu, iskoristili smo oko 80 odsto naših rezervi. Ukoliko obim eksploatacije ostane isti, ostaćemo bez gasa kroz 17 godina – izjavio je glavni ekonomista holandskog statističkog biroa Peter Hajn van Muligen, a prenosi agencija Frans pres.

Pad cena prirodnog gasa i odluka holandske vlade da smanji eksploataciju u severnoj pokrajini takođe je dovela do značajnog pada profita od gasa, dodaje ovaj ekonomista.

Holandska vlada je 2013. godine zaradila 13 milijardi evra od prirodnog gasa, da bi prošle godine zaradila tek pet milijardi evra.

Vlasti su u junu najavile da će proizvodnju iz Groningena smanjiti za dodatnih 11,1 odsto u narednih pet godina, ali se konačna odluka vezano za to pitanje očekuje u oktobru.

Posle Norveške, Holandija je do 2014. godina bila drugi najveći izvoznik prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, dok su prihodi od prirodnog gasa činili 2,6 odsto ukupnih budžetskih prihoda zemlje, saopštio je statistički biro.

(Tanjug)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …