Home / AKTUELNO / ZAPAD U ŠOKU: PUTINOV MARŠAL SVIM SNAGAMA KRENUO NA TRIPOLI

ZAPAD U ŠOKU: PUTINOV MARŠAL SVIM SNAGAMA KRENUO NA TRIPOLI

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za „oslobađanja od terorista“, prenosi televizija „Skaj njuz Arabija“.

Podsetimo, komandant Libijske Narodne Armije, čest je gost Moskve gde se sastaljao sa ruskim ministrom obrane generalom Sergejem Šojguom, načelnikom glavnog štaba ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovom, ali i poznatim ruskim biznismenom Evgenijem Prigožinom, koji se dovodi u vezu sa privatnom vojnom kompanijom „Vagner“, koju su, prema informacijama iz Vašingtona, osnovali Prigožin i ruski pukovnik u rezervi Dmitrij Utkin.

Haftarova armija je neformalno pod zapovedništvom vlade u gradu Tobruku na istoku zemlje, gde je smešten parlament izabran od strane naroda.

Na zapadu zemlje, u glavnom gradu Tripoliju, postoji Vlada nacionalnog konsenzusa na čelu s Fajezom Al-Sarajem, koja je formirana uz potporu Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ali nema nikakvu moć da utiče na islamističke milicije koje gospodare Tripolijem i nekim područjima Libije.

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …