Home / AKTUELNO / ZAPAD U ŠOKU: Sankcije Rusiju oporavile, embargo na zapadne proizvode trajaće duže!

ZAPAD U ŠOKU: Sankcije Rusiju oporavile, embargo na zapadne proizvode trajaće duže!

ruska-poljoprivreda

Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju pre tri godine uticao je na rast domaće proizvodnje.

To je istakao zamenik šefa ruskog Ministarstva poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Prema njegovim rečima, „gotovo četiri milijarde dolara iznosi vrednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru takozvane supstitucije uzvoza“, prenosi Raša tudej.

To znači da su sir, kobasice i druge proizvode koji su ranije uvoženi, zamenili domaći proiuzvodi, rekao je Gromiko novinarima.

Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije zbog njene navodne uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Raša tudej.

Sve strane su od tada u više navrata proširivale restriktivne mere, uprkos upozorenja zapadnim vladama o štetama koje trpe njihove privrede. Neki političari i kompanije kažu da su se te mere pokazale politički neefikasnim i ekonomski štetnim i za Rusiju i za Evropu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, izjavio nedavno da su recipročne mere Moskve u formi embarga na pojedine zapadne prehrambene proizvode dobre za rusku privredu i da treba da traju „što je duže moguće“.

Prema njegovom mišljenju, ta zabrana je i u interesu potrošaca, pošto su im postali dostupni visoko kvalitetni domaći proizvodi po nižim cenama.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …