Home / AKTUELNO / ZAPAD ZANEMEO: Putin okrenuo 55 raketa SATAN ka Americi, a samo 5 njih bi moglo da uništi čitav istok SAD! (VIDEO)

ZAPAD ZANEMEO: Putin okrenuo 55 raketa SATAN ka Americi, a samo 5 njih bi moglo da uništi čitav istok SAD! (VIDEO)

Dok tenzije izmedu Rusije i Sjedinjenih Americkih Država podsećaju na najteže trenutke Hladnog rata, stručnjaci iznose dramatično upozorenje o ruskom nuklearnom arsenalu: samo pet ruskih R-36M raketa moglo bi uništiti celu istočnu obalu Amerike, prenosi N1. Rusi imaju 55 R-36M raketa koju NATO “odmilja” zove Š-18 ”Satan”.
putin
Radi se o najmoćnijem projektilu u ruskom nuklearnom arsenalu, inače najvećem arsenalu na svetu, prenosi Internešenel Biznis Tajms. R-36M može nositi nuklearnu bojevu glavu snage do 20 hiljada kilotona, što je hiljadu puta snažnije od bombe koja je bačena na Nagasaki.

Samo jedan ovakav projektil mogao bi uništiti tri četvrtine Njujorka, a posledice bi trajale hiljadama godinama, navodi dr Pol Kreg Roberts. Direktan udarac projektila ”Satan” na Njujork mogao bi usmrtiti četiri i po miliona ljudi, raniti još 3,6 miliona i ozračiti područje u radijusu od skoro 1.000 kilometara.

Što je još alarmantnije, projektil bi mogao biti opremljen s deset manjih bojevih glava, od kojih bi svaka imala snagu od 550 kilotona, a koje bi se mogle raspršiti na znatno širem području. Takav bi napad bilo gotovo nemoguće zaustaviti protivraketnom odbranom.

U članku koji je objavio Centar za istraživanje globalizacije, Roberts upozorava da bi Rusija lako mogla uništiti NATO savez i dovesti do njegovog kolapsa.

putin- brod- rusija- mornarica

Prema stručnim procenama americke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) iz Hladnog rata, mete ruskog nuklearnog napada bili bi visoko naseljeni gradovi kao što su Njujork, Filadelfija, Majami, Boston, Vašington. Roberts nije jedini koji upozorava na mogućnost izbijanja Trećeg svetskog rata.

Ruski zvaničnik Sergej Markov, član Građanske komore, nadzornog i konsultativnog državnog tela u Moskvi, tvrdi da bi eskalacija sukoba u Siriji mogla dovesti do direktnog sukoba velikih svetskih sila, prenosi N1. Markov predviđa da bi do eskalacije moglo doći kada Rusija, pojačana flotom koja upravo plovi za Siriju, pokrene novi, masivni napad na Alep kojim želi dokrajčiti antirežimske pobunjenike.

NATO predviđa da bi do napada bi moglo doći za dvi sedmice. Ruska ratna flota pre nekoliko je dana prošla kroz La Manš. Rusija optužuje NATO za “agresivne aktivnosti” kao što je postavljanje protivraketnog štita u istočnoj Evropi i povećanje broja trupa na granici s Rusijom.

S druge strane, sama Rusija je u poslednjih nekoliko godina izvela na stotine vojnih vežbi. NATO zvaničnici optužuju Rusiju da pod paravanom vojnih vežbi koncentriše trupe na granici s EU. Rusija je nedavno održala i vežbe za slučaj nuklearnog napada u kojima je bilo uključeno 40 miliona ljudi, prenosi Index.

Pogledajte video:

(Tanjug)

Check Also

PENTAGON ZBOG KINESKIH POMORSKIH MANEVARA NA GUAM PREBACIO NUKLEARNI BOMBARDER

Pentagon je prebacio na ostrvo Guam, koje se nalazi u zapadnom delu Tihog okeana, strateški …