Home / AKTUELNO / ZAŠTITNIK GRAĐANA ISPITUJE SLUČAJ OCA KOJI JE UZDRMAO CELU SRBIJU (VIDEO)

ZAŠTITNIK GRAĐANA ISPITUJE SLUČAJ OCA KOJI JE UZDRMAO CELU SRBIJU (VIDEO)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za N1 da Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca deca nisu oduzeta zbog siromaštva, kako to prenose mediji, jer u Srbiji, kaže, nikome dete nije oduzeto zbog siromaštva.

Nedavno televizijsko emitovanje filma „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, aktuelizovalo je priču o „stvarnom ocu“ Đorđu Joksimoviću (50) iz Kragujevca, koji se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice.

Slučaj ovog oca uzdrmao je celu Srbiju, a u preispitivanje svih okolnosti koje su dovele do oduzimanja dece, uključila su se nadležna ministarstva i zaštitnik građana. O tom slučaju su nedavno razgovarali ministarka rada Zorana Mihajlović i Pašalić.

„Netačna je kvalifikacija da su Joksimoviću deca oduzeta zbog siromaštva, nikome nije oduzeto dete zbog siromaštva, več zbog toga što, eventualno, to ćemo da utvrdimo, je došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, da i u pogledu vaspitanja i higijene.

Dati neku kvalifikaciju na osnovu toga što je pokrenut postupak je nemoguće. Mi smo za sada u posedu dokumenata koje smo dobili iz Ministarstva rada. Trebalo bi da danas stigne, iz centra u Kragujevcu su nam obećali da će nam poslati svu dokumentaciju koju oni imaju. Obavio sam i razgovor sa Joksimovićem, da svu dokumentaciju koju on ima, da uputi instituciji ili ćemo mi otići po nju“, kazao je Pašalić za Novi dan na N1.

A dokumentacije, kako je naveo sam Joksimović, ima pun gepek od auta, dodao je Pašalić.

„Kada sve to pročitamo, tek onda možemo da donesemo neke zaključke“, naglasio je.

A novo pitanje koje se tada može postaviti je – da li je neko u sistemu zakazao.

„Da li je neko zakazao i da li su tačno utvrđene činjenice koje su bile uzrok tome da deca budu upućena u hraniteljsku porodicu. To ne znamo još i ne mogu da prejudiciram koliko će vremena trebati, ali će se uraditi najhitnije moguće, jer je situacija specifična“, izjavio je Pašalić.

„Podneo sam više od 130 zahteva za ovih šest godina. Ispunjavao sve što su od mene tražili, obezbedio posebnu sobu za devojčice, kupatilo… Imam i posao na neodređeno vreme. To je bio i poslednji zahtev. Sve sam ispunio, ali je i dalje moj slučaj tapkao u mestu. Centar je jednostavno sve ignorisao“, ispričao je Joksimović u intervjuu za portal Nova.rs.

On je izneo sumnju da je u njegovom slučaju Centar za socijalni rad „postupao mimo zakona“.

„Institucija Zaštitnika nije radila preko kolena, najlakše je bilo izdati saopštenje u nekoliko dana, ali to nije moj manir rada. Đorđe i ja smo razgovarali, rekao sam mu da ćemo mi uraditi na osnovu onoga što postoji u dokumentima“, objašnjava zaštitnik građana.

Po životnoj priči Đorđa Joksimovića snimljen je film “Otac”. Đorđe nažalost, još nije uspeo da se izbori za svoju decu i vrati ih pod svoje okrilje.

– Do ovog filma, koji je do srca pogodio moju patnju, čini mi se i nisam bio svestan kroz šta sam prošao. Ali od toga veći je bol da mene, vas, svakog čoveka koji je čovek, moja sudbina više pogađa od onih koji su mi decu oduzeli, a ne vraćaju mi ih. Zašto, pitam, a odgovora nema.

Kako kaže, najteže mu pada da se s posla vrati u praznu kuću. Iz te prazne kuće, ovog jutra došao je na Prvu TV, autobusom, ne peške kako je to nekoliko puta radio.

Njegova borba da vrati svoju decu i dalje traje.

“Sve uslove koje je Centar za socijalni rad postavio ja sam ispunio. Uslov je bio da budem stalno zaposlen, radim u ozbiljnoj firmi. Sve sam ispunio oni neće da mi se jave na telefon i ne vraćaju mi decu. Ponovo sam podneo zahtev, ovo je već 130. po redu da mi vrate decu i naveo sam da sam zaposlen”, priča Đorđe.

Na pitanje da li nekada “poludi”, da ne zna šta da radi više, Đorđe kaže:

“Ja ne mogu sebi da dozvolim da ne budem strpljiv. Majku nemaju, da ostanu bez oca to je… Moram da se strpim”.

– Moja supruga je, kada sam ostao bez posla u firmi, to strašno podnela. Kao otkaz iz života. Zapretila je da će se zapaliti u krugu firme. Centar za socijalni rad je brzo reagovao. Stigli su sa policijom, Hitnom pomoći i pokupili decu. Supruga Jasmina branila je naše ćerke. Izgleda da su jedva čekali da sebi upišu još jedan poen, nisu razumeli šta znači kad ostaneš bez posla, a mene nisu pitali mogu li ja da preuzmem brigu o deci.

Supruzi su utisnuli žig neuravnotežene osobe, opasne po okolinu. Naloženo je da je izmeste iz porodice pod neuropsihijatrijskim nadzorom u ustanovu “Pčelice”. Deca su, takođe, izmeštena iz naše porodice u hraniteljsku, kod Stefanovića u Topoli! Zašto u Topolu? Zar nije bilo mesta u Kragujevcu? Za mene je to bio šok! Nije Topola baš daleko, ja sam odlazio, tražio decu, tumarao…

Drhti Đorđe Joksimović, kao stabljika na vetru:

– Centar za socijalni rad, sve dok nije došao novi direktor Vlada Jovanović, nije mi omogućio nikakav kontakt sa decom – priča nam.

– Njegova pomoć je bila i odlučujuća da mi sud odobri susret sa decom. A pre dva dana me i pozvao da donesem potvrdu o stalnom zaposlenju, tada sam prvi put mogao da kročim u neku kancelariju Centra. Do tog dana, ni do šaltera. Moj život do tada proticao je tako, da kao najveći bednik, na portirnici Centra čekam da me neko primi, da razume i poveruje mi da sam spreman i sposoban da izdržavam decu. Danima sam okapavao na toj portirnici.

A kada sam čuo da je moja najmlađa ćerka već bila pripremana da ide na usvajanje u jednu švajcarsku porodicu, umalo mi srce nije puklo. Novi direktor ima osećaj za moju patnju, ali neki njegovi saradnici, kadrovi prethodnog, sad su ljuti što je sve tako odjeknulo, pa me i dalje bojkotuju. Da li se stide? Da li se plaše? To oni, svi koji su deo ove priče, znaju. Ja znam svoj put. Jedini koji vodi do moje dece, na kome ću istrajati da ponovo budemo zajedno.

Kaže da se redovno čuje sa decom.

“Hvala na tome pordici koja ih čuva. Ali ja najviše žalim što su mi deca izgubila detinjstvo. Što im je detinjstvo prošlo u tuđoj kući, bez oca i bez majke.”

– Viđam ih povremeno – jeca Đorđe.

– Dovedem ih kući, ponekad. Poslednji put zajedno smo proveli Božić. Bili smo srećni. Kad sam ih ispratio, krio sam tugu. Kad sam se vratio u praznu kuću, jedva sam izdržao…

(B92,Prva,Novosti.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …