Home / AKTUELNO / ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE STRUČNJAKA! Srbiji preti NOVI NAPAD, veći nego ikad! Evo o čemu je reč

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE STRUČNJAKA! Srbiji preti NOVI NAPAD, veći nego ikad! Evo o čemu je reč

Sajber napad pomoću softvera „rensomver“ na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci.

hakeri- kompjuter

Napad kojim je u petak blokirano desetine hiljada računara širom sveta, širio bi se mnogo više i brže da ga slučajno nije zaustavio mladi istraživač sajber-bezbednosti aktiviranjem programa za gašenje „zloćudnog“ (malware) softvera.

Stručnjaci kažu da bi taj napad trebalo da probudi sve upravne odbore korporacija i parlamente širom sveta.

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao MalverTek, izjavio je da je „i dalje zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana“, jer ne bi bilo teško onima koji stoje iza napada da ponovo pokrenu program bez takozvanog „prekidača za isključenje“ ili sa boljom verzijom.

Postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primenili, upozorio je Has. Korišćeni maliciozni softver koristio je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

Kompjuterski sistemi su sada ranjiviji nego ikad ranije, osim ako ljudi brzo ne instaliraju bezbednosne „zakrpe“ Majkrosofta kojima se ispravljaju nedostaci.

Hakerski napad softverom „Vonakraj“ već je postao najveći napad „otmicom“ na računare u fabrikama, bankama, vladinim agencijama i saobraćajnim sistemima. Mete su bile SAD, Rusija, Ukrajina, Brazil, Španija, Indija i mnoge druge zemlje.

Za ponovni pristup podacima tražen je otkup od 300 do 600 dolara.

Bezbednosni zvaničnici u Velikoj Britaniji pozvali su organizacije da se zaštite instaliranjem „zakrpa“, pokretanjem antivirusnih programa i čuvanjem kopija podataka na drugim sistemima.

„Problem je što veće organizacije i dalje rade na starim operativnim sistemima koji više nemaju podšrku, tako da više ne dobijaju potrebna ažuriranja bezbednosti“, izjavio je bloger iz Njujorka Lorens Abrams

Sajber napadi pogodili 200.000 u najmanje 150 zemalja

Sajbernapadi širom sveta pogodili su preko 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, saopštio je danas izvršni direktor Evropola Rob Vejnvrajt.

„Nikada nismo videli ništa slično. Poslednje brojke pokazuju da je preko 200.000 korisnika pogodjeno u najmanje 150 zemalja. Mnoge od tih žrtava su poslovnice, uključujući i velike korporacije“, rekao je Vejnvrajt za britansku televiziju Aj-Ti-Vi (ITV), prenosi AFP.

Pogođena i Srbija

U noći između petka i subote više od 60 država, među kojima i Srbija, napadnuto je do sada najvećim hakerskim napadom – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Šta građani da rade:

Ne otvarati mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekujete ili koji su sumnjivi.

Otvarati linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako ste potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu.

Redovno bezbedno kopirajte sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budete žrtve ucena.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …