Home / AKTUELNO / ZDRAVLJE RATKA MLADIĆA POGORŠANO: RUSI POSTAVILI ULTIMATUM HAGU

ZDRAVLJE RATKA MLADIĆA POGORŠANO: RUSI POSTAVILI ULTIMATUM HAGU

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je lekarska pomoć. Rusija je spremna da ga leči i preduzme sve neophodne mere bezbednosti.

Ovo je na zasedanju Saveta bezbednosti, gde se raspravljalo o izveštaju o radu Haškog tribunala, izjavio Genadij Kuzmin, zamenik predstavnika Rusije u tom telu UN.

On je kazao da se nada da će generalu Mladiću biti pružena neophodna medicinska pomoć. Kuzmin je i u julu u SB kazao da je Rusija zabrinuta za zdravstveno stanje srpskog generala, jer nema protvrde iz nezavisnih izvora da on u haškom pritvoru dobija adekvatnu medicinsku pomoć. Čak je tad rekao i da Rusija više neće uplaćivati novac za rad tog međunarodnog suda ako se situacija sa lečenjem Mladića ne promeni.

Generalov sin Darko Mladić kaže da je delegacija parlamentaraca iz ruske Dume pre deset dana bila u poseti njegovom ocu i da su se lično uverili u to da nije dobro.

– Oni ga posećuju s vremena na vreme i, iako nisu lekari, mogu da vide da se ne oseća dobro. Ratku se zdravlje pogoršava, a poslednjih nedelja je znatno oslabio. Zabrinuti smo zbog toga, naročito što su se svi lekari do sada složili da mu je neophodno lečenje u bolničkim, a ne u pritvorskim uslovima.

General Mladić ima ozbiljnih problema sa srcem, visokim prtiskom i oseća posledice moždanih udara koje je preživeo. Snimci glave koji su mu rađeni prošle godine pokazuju promene na mozgu, kojih nije bilo ranije.

Rusija je pre dve godine dala garancije da je spremna da prihvati Mladića na lečenje u Moskvi, da osigura njegovu bezbednost i da ga vrati čim mu se zdravstveno stanje stabilizuje, ili po zahtevu suda u Hagu. Međutim, tadašnje sudsko veće odbilo je da ga pusti na lečenje.

(Novosti.rs)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …