Home / AKTUELNO / ŽESTOK ŠAMAR ZAPADU- STRATEŠKI PARTNER OKREĆE LEĐA AMERICI: Rusija i Saudijska Arabija potpisale sporazum o nekoliko strateških pitanja!

ŽESTOK ŠAMAR ZAPADU- STRATEŠKI PARTNER OKREĆE LEĐA AMERICI: Rusija i Saudijska Arabija potpisale sporazum o nekoliko strateških pitanja!

nafta
Rusija i Saudijska Arabija potpisale su zajednički memorandum o saradnji u oblasti nafte i gasa, izjavio je ministar energetike, industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Haled bin Abdel Aziz el Falih.

Moskva i Rijad postigli su zajednički stav o mogućem sporazumu OPEK-a i zemalja koje nisu članice te organizacije za stabilizaciju tržišta nafte na sastanku u novembru, rekao je saudijski ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Postigli smo zajednički stav o onome što može da se dogovori na sastanku OPEK-a u novembru“, rekao je Falih. On je istakao da su ministri energetika Saveta zemalja za saradnju Persijskog zaliva optimistični u svojim prognozama u vezi sa daljim poboljšanjem na tržištu i prestankom pada cena. OPEK je na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra usaglasio ograničenje proizvodnje nafte u rasponu od 32,5-33 miliona barela dnevno za stabilizovanje cena, ali zasad nema konkretnih ograničenja za svaku zemlju posebno.

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile su se o tehnološkoj saradnji na energetskom tržištu, kao i o nizu projekata koji će biti detaljno razrađeni u najskorijoj budućnosti, rekao je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak nakon sastanka sa saudijskim ministrom.

„Postigli smo novi nivo naših odnosa i saradnje. Dogovorili smo se da nastavimo rad, bićemo u stalnom kontaktu da bismo dobili konkretne detalje i konkretne mehanizme. Posvećeni smo izjavama i stavovima koji su razmatrani tokom naših susreta. Nastavićemo da sarađujemo i da izrađujemo rešenja“, istakao je Novak.

Sastanak u Saudijskoj Arabiji bio je veoma pozitivan, rekao je Novak. Uspeli smo da dogovorimo veliki broj potencijalnih projekata između Moskve i Rijada.

„Radi se o projektima u oblasti proizvodnje i prerade gasa, razgovarali smo o mogućnosti saradnje u izgradnji flote tankera i struje. Obećava i saradnja u oblasti mirnodopske nuklearne energije“, zaključio je ruski ministar.

 (Sputniknews.com)

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …