Home / TEMA DANA / 11 SUBOTA FRANCUSKIH PROTESTA: 10 POGINULIH, 2000 POVREĐENIH „ŽUTIH“ I OKO 1000 POLICAJACA

11 SUBOTA FRANCUSKIH PROTESTA: 10 POGINULIH, 2000 POVREĐENIH „ŽUTIH“ I OKO 1000 POLICAJACA

Jedanaesta protestna subota izvela je na ulice francuskih gradova oko 70.000 protivnika vlasti Emanuela Makrona i globalizacije i donela sukobe Žutih prsluka sa policijom i u Parizu i u unutrašnjosti.

Reč je o proceni policije, a to znači da je učesnika demonstracija bilo realno osetno više. Sami Žuti prsluci tvrde da ih je 26. januara na ulicama i trgovima bilo preko 400.000.

U glavnom gradu su „žuti“ organizovali četiri dnevna protestna marša, a policija ih je silom onemogućila da organizuju i svoju prvu „žutu noć“.

Na Trgu Republike u tim trenucima bilo ih je oko 4.000, ali je policija i žandarmerija bila jednako brojna i mnogo bolje opremljena i naoružana.

„Žuti marševi“ prošli su kroz Bordo, Tuluz, Marsej, Monpelje, Dižon i Lione i više drugih manjih gradova.

U Parizu je `geler` policijske suzavac-bombe na Trgu Bastilje ranio Žeroma Rodrigesa, bliskog saradnika neformalnog lidera Žutih prsluka Erika Druza. Dok je smartfonom snimalo učesnike protesta.

Što je indikativno, ranjenog Rodrigesa, koji inače „žutima“ na društvenim mrežama završava važne poslove, evakuisala je je „medicinska ekipa“ Žutih prsluka.

On je svojima iz bolnice javio da zbog zadobijene povrede može ostati bez oka.

U gradu Evre učesnici protesta su upali u policijsku stanicu. U Tuluzu su porazbijali više izloga.

U Le-Manu su upali u dvoranu u kojoj se gradonačelnik, Stefan Le Fol, obraćao gostima jedne velike lokalne ceremonije.

Za nešto više od dva meseca „žutih protesta“ u Francuza poginulo je već više od deset ljudi, dok je povređeno 2.000 „žutih“ i oko 1.000 policajaca i žandarma.

Ministr unutrašnjih poslova Francuske – Kristof Kastaner – ocenio je da u redovima Žutih prsluka ima pogromaša i naglasio da najodlučnije osuđuje nasilje i rušenja do kojih je došlo i u Parizu i u provinciji.

Jedna struja među Žutim prslucima otvara na internetu sopstvenu digitalnu platformu pod nazivom „Prave debate“ preko koje će se tokom naredna dva meseca raspravljati najvažnija nacionalna pitanja i problemi.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …