Home / TEMA DANA / „2015. donosimo novi ustav i u tome nas niko ne može sprečiti!“

„2015. donosimo novi ustav i u tome nas niko ne može sprečiti!“

Čelni ljudi SNSD-a, Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Igor Radojičić su istakli da je vladajuća stranka tim koji dobija i da je aktuelna vlada održala stabilnost i funkcionalnost budžeta, povećanje penzija, kao i očuvanje i otvaranje novih radnih mesta u Fabrici glinice „Birač“ u Zvorniku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se iduće godine ići na donošenje novog ustava Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Venecijanskom komisijom koja je potvrdila nadležnosti Republike Srpske za pravosuđe.

„Mi ćemo to uraditi, bez obzira na konflikte i pokušaje nekih da nas u tome spreče. Ovo što je na nivou BiH nije ni dejtonski niti ustavno, zbog čega se stvari moraju vraćati u okvire propisa i međunarodnig ugovora“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska nezadovoljna radom Suda i Tužilaštva BiH i da će nastojati da tu nadležnost vrati Republici Srpskoj.

Govoreći o budžetu i zaduženosti Republike Srpske, premijerka Željka Cvijanović je naglasila da Republika Srpska ne spada u grupu rizično zaduženih niti visoko zaduženih zemalja, dok je u periodu pre dolasaka na vlast SNSD-a bila jedna od najzaduženijih po svim parametrima.

„Ako uzmemo u obzir da redovno izvršavamo sve svoje obaveze i redovno servisiramo svoj dug, te da je u ovoj godini više vraćeno nego što je uzeto, možemo zaključiti da naredne godine dolazimo u rasterećeniju situaciju“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, nakon majskih poplava napravljen je dodatni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali to, kako je rekla, nije specifikum samo Republike Srpske, već i dugih zemalja u regionu.

Cvijanovićeva je istakla da postojeća visina penzija nije dovoljna, ali je njihova isplata redovna, što je veliki uspeh, s obzirom na to da Republika Srpska finansira i penzionere koji su to pravo stekli u Federaciji BiH sa 7,2 miliona KM svakog meseca.

„Pored toga, poboljšali smo i stvari koje se odnose na pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i opterećenja doprinosa“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila opredeljenost za borbu protiv korupcije, ali na sistematski i temeljan način.

„Sankcije dolaze kada za to imate uslove, odnosno pravosuđe i znate da će ta stvar dobiti epilog koji treba. Svaki put kada bih imala saznanje o tome, ja bih reagovala. Koliko je samo inspektora MUP-a bilo privedeno, ali tu se priča završava kada je u pitanju Vlada“, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je najavila da će na predstojećoj poseti Rusiji, tokom sastanka sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, biti riječi o privrednim i političkim, te regionalnim i evropskim temama, kao i ruskom kreditu Republici Srpskoj.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je Narodna skupština Republike Srpske najuspješniji parlament u BiH, ali da je u prethodnom periodu zajedno sa Srpskom postala značajan međunarodni faktor.

Radojičić je naglasio da je posebno ponosan na činjenicu da je parlament Srpske veoma brzo donio set zakonskih rešenja za sanaciju štete od poplava, te set mjera brze registracije poslovnih subjekata.

(ATV, Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …