Home / TEMA DANA / 8 GODINA RATA U SIRIJI: Ko sa kim ratuje, ko je kome saveznik i zašto se ne nazire kraj sukobu?

8 GODINA RATA U SIRIJI: Ko sa kim ratuje, ko je kome saveznik i zašto se ne nazire kraj sukobu?

Građanski rat u Siriji, koji traje od 2011. godine, ima puno aktera, domaćih i stranih, ali oni imaju malo toga zajedničkog.

Tokom proteklih sedam godina, rat je ušao u osmu, poginuo je veliki broj ljudi, a veći deo zemlje je u potpunosti razoren. Borbe sa svakom godinom koja prolazi postaju sve brutalnije i čini se da ne postoji mogućnost da se rat uskoro završi.

SIRIJSKA VLADA

Snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada kontrolišu većinu gusto naseljenih delova zemlje, uključujući glavni grad Damask, bivši privredni centar Alep na severu i priobalna područja. Asadove snage i saveznici šire područja pod svojim nadzorom, delom zahvaljujući snažnoj ruskoj intervenciji i podršci Irana.

POBUNJENICI

Pobunjenici su gubitnička strana. Jedina pokrajina koju nadziru je Idlib, gde islamističke snage, uključujući militante povezane sa Al Kaidom, imaju glavnu reč.

Kontrolišu i manja područja na jugu zemlje, kod granice sa Jordanom. Enklava kod Damaska izložena je teškim napadima. Pobunjenici su uglavnom ostali bez pomoći Zapada, a na severu dosta zavise od Turske.

ISLAMSKA DRŽAVA

Takozvana Islamska država pretrpela je velike gubitke na terenu i preostao joj je samo delić teritorije kod granice sa Irakom kao i manja područja na jugozapadu zemlje, nedaleko od područja koja nadzire Izrael.

SAD, koji predvodi borbu protiv tih ekstremista zajedno sa kurdskim kopnenim snagama, upozorava kako bi se oni ipak mogli da se oporave.

KURDI

Kurdi kontrolišu većinu granice sa Turskom, ali ih trenutno napadaju turske snage kod severozapadnog grada Afrina. Kurdska Stranka demokratskog saveza (PYD) i njeni borci najdelovitije su kopnene snage u borbi protiv Islamske države. Saveznici su SAD-a.

Međutim, stranka je najvećim delom isključena iz političkih pregovora jer PYD ima veze sa Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

SJEDINJENE DRŽAVE

Vašington predvodi međunarodnu koaliciju protiv Islamske države i podržava Kurde koji kontrolišu područja na severoistoku zemlje, što ne odgovara Turskoj. SAD ima malo uticaja izvan kurdskog područja.

RUSIJA

Rusija najviše pomaže Asadu. Vazdušnu podršku njegovim snagama pruža od 2015. godine, što je bio ključan trenutak za njihov oporavak. Napada Islamsku državu kao i druge pobunjeničke grupe.

Moskva odnedavno pokušava da igra ulogu mirotvorca u Siriji ne bi li privela kraju svoju vojnu akciju. Ali vođenje pregovora sa brojnim zaraćenim stranama uz istovremeno pružanje podrške Asadu nije nimalo lak zadatak.

IRAN

Teheran je odan prijatelj sirijske vlade. Iranci se bore zajedno sa Asadovim vojnicima. Hezbolah, šiitski pokret iz Libana koji finansira Iran, takođe se bori na Asadovoj strani.

TURSKA

Turska je ključni zaštitnik i finansijer sirijske opozicije, ali se nedavno posvetila rešavanju kurdskog pitanja iako ima snažne veze sa Idlibom.

Turska je nedavno pokrenula ofanzivu na severni region Afrin kako bi sprečila konsolidaciju Kurda u blizini svoje granice.

(Hina)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …